Betonrot herstellen - repareren

Logo eso betonherstellingen

Werken aan onderzijde balkon

Betonherstelling: Wanneer actie beton herstellen?

Er kunnen verschillende aanwijzingen tegelijk aanwezig zijn die u wijzen op een dringende herstelling van het beton.

 • Bewapening is zichtbaar
 • Donkere roodbruine vlekken
 • Roestverschijnselen
 • Scheuren in het beton
 • Afbrokkeling van het beton

Degradatie van Beton oorzaak van de schade.

Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken

 • Externe schade: door schade van buitenaf
 • Carbonatieschade: door indringend water en CO2
 • Door chlorideschade
 • Door indringend dooivocht
 • De dekking van de wapening in het beton is niet voldoende zodat er zuurstof bij de bewapening komt en er roest ontstaat
 • Een te hoog vochtgehalte in het beton

Beton herstellen Balkon - Dakranden - Draagbalken

Betonrot geeft zeer veel schade aan balkons en terrassen, het vermindert de waarde van uw vastgoed. De schade wordt veroorzaakt door het roesten van het beton in de wapening en het gecombineerde uitzettende vermogen van dit roestproces. Door de vele symptomen van betonrot vroegtijdig te herkennen, kan er tijdig door deskundigen ingegrepen worden, zodat een grotere kost en ernstigere schade vermeden wordt. Bij een sterk aangetast balkon of terras kan de bewapening bloot liggen en kan de bewapening zelfs helemaal verdwijnen.

Image
Image
Image
Verre gaande roest beto

Wacht niet te lang met betonschade te herstellen

Hebt u verschijnselen ontdekt die op betonrot wijzen? Twijfel dan best niet te lang en probeer zo snel mogelijk het probleem op te lossen zodat grotere schade en kosten vermeden worden, want het proces zal zich in de tijd sneller voortzetten. Als de belasting op het beton en constructie te hoog wordt, de sterkte van het beton door scheuren verzwakt is, dan kunnen er zelfs grote stukken afbreken.

Gezien de ernst van het schadebeeld is het zeker aan te raden om een professioneel en ervaren bedrijf in te schakelen die het stadium en de schade-graad van het betonrot detecteert. Eso-Betonherstel helpt u om betonrot effectief aan te pakken

Remediëren van betonrot of aangetast beton

De aangetaste bestanddelen (het blootliggende vlechtwerk) zullen hierbij verwijderd worden tot op de onaangetaste wapening. Vervolgens zal de wapening met een specifieke primer behandeld worden, zodat het roestproces niet meer plaats kan vinden.

In andere gevallen is het mogelijk dat er een nieuwe wapening of een hulpbekisting aangebracht wordt. Bij balkons- en terrassen, zal de deskundige vaak een coatinglaag aanbrengen zodat de balkon of terrasvloer terug waterdicht is en blijft. Er zijn verschillende kleuren in de coatinglagen mogelijk.

De behandelingswerken worden met behulp van vezelgebonden behandelingsmiddelen op cementbasis uitgevoerd. Deze middelen voldoen aan de recente milieueisen en zorgen van binnenuit voor een intense bescherming van de wapening.

Behandelde bewapening

Betonrot

Carbonatie

Vroeger werd er vaak gebruik gemaakt van calciumchloride als verhardingsversneller. Toen waren de gevolgen van dit product echter nog niet gekend. Vele jaren later, blijkt dat calciumchloride de stalen in het beton laat roesten en dit door de reactie met water en zuurstof. Bij erge aantastingen kan de bewapening bloot liggen en/of helemaal verdwijnen, zodat de stevigheid fors daalt. Vandaar betonrot.

Herstel betonrot onderzijde terras

Image
Image
Image
Image

Slecht beton heeft meer poriën en scheuren. De kooldioxide uit de atmosfeer dringt via de poriën het beton binnen. Er vind een chemische reactie plaats. De vrije kalk in het beton wordt omgezet in kalksteen. Het natuurlijke proces wordt carbonatie van het beton genoemd. De pH-waarde van het vocht in de poriën daalt onder de pH = 10 waarde. Zure regen en vervuilde lucht spelen ook een rol.

Hoe kan de pH-waarde gemeten worden? Door een staafje beton uit boren. In het labo wordt het staafje beton besproeid met indicator-vloeistoffen. Aan de hand van de resultaten kan door het labo een rapport gemaakt worden.

Vraag vandaag nog offerte voor betonherstelling

Kostprijs betonherstelling

Bent u benieuwd naar de kosten van deze herstelwerkzaamheden, maakt u dan nu gebruik van ons offerteformulier. . U verbindt zich tot niets maar bent wel op de hoogte van onze prijzen.

10 jaar garantie op herstelling beton

Wij herstellen het beton aan uw gebouw grondig en werken netjes af. Aarzel niet, neem vrijblijvend contact op. Wij zorgen voor een snelle offerte. Ons werkingsgebied ligt in een straal van 50 km rond Gent.

Betonherstellingen opgelijst

Herstelling beton aan dakranden
Betonrot aan balkons
Herstel bovenzijde balkons
Reparatie betontrappen
Betonrot aan bedrijfsgebouwen

Gratis controle herstel betonrot (Waarde 200 euro). Vul hier uw gegevens in.

Image

Afwatering toplaag balkon

Een groot probleem vormt het water dat in de terrasconstructie doordringt. Deze infiltratie dient maximaal beperkt te worden. Bij oudere balkons zijn de talloze mortelvoegen nooit waterdicht. In de bevloering kunnen door thermische werking scheurtjes ontstaan. Het binnengedrongen water zal de consructiedelen verzadigen. Balkons zijn zeer vorstgevoelig zodat vorstschade/betonrot voor de hand ligt.

Het spreekt voor zich dat er goed management moet zijn van de afwatering. Zodoende wordt de vochtinfiltratie tot een strikt minimum beperkt.

Mogelijkheden bij renovatie: nieuwe betegeling of coatinglaag.

Samenvatting

Betonrot geeft zeer veel schade aan balkons en terrassen. Deze schade wordt veroorzaakt door het roesten van het beton in de wapening en het gecombineerde uitzettende vermogen van dit roestproces. Door de vele symptomen van betonrot vroegtijdig te herkennen, kan er tijdig door deskundigen ingegrepen worden, zodat een grotere kost en ernstigere schade vermeden wordt. 

Bij een sterk aangetast balkon of terras kan de bewapening bloot liggen en kan de bewapening zelfs helemaal verdwijnen.

Er zijn verschillende verschijnselen die betonrot kunnen veroorzaken. Calciumchloride kan in de meeste gevallen hoogst waarschijnlijk aangeduid worden als de grootste boosdoener. Het blootliggend ijzerwerk zal bij de behandeling verwijderd worden en de wapening zal met een primer behandeld worden. Soms moet er een nieuwe wapening aangebracht worden. Bij balkons en terrassen zal de professional vaak een coatinglaag aanbrengen.

Degradatie betonrot stap voor stap: Stap 1, draagijzers roesten doordat er water bij de wapening komt. Stap 2, oxidatie zet het ijzer uit en drukt de beton weg. Stap 3, door regen en vorst  is de beton niet sterk genoeg meer om hier weerstand aan te bieden.
Stap 4, het beton is poreus geworden en begint af te breken.

Remediëring: De herstelling dient opnieuw een beschermende omgeving voor de wapening te creëren en vervolgens een extra bescherming tegen waterpenetratie te krijgen.

Betonrot in het nieuws

Brussel: Elektronische controle betonrot. Een systeem van sensoren getest in tunnels Brussel om scheuren in het beton realtime te detecteren.

Een sensorsysteem dat momenteel wordt getest in de Rogier-tunnel, zou uiteindelijk de noodzaak kunnen verminderen om technische controles te verminderen en zo vermijden dat tunnels meermaals onnodig worden gesloten.

Bij de renovatiewerkzaamheden op het dak van de Rogier-tunnel, heeft Brussel Mobiliteit een team van ULB-onderzoekers belast met de installatie van apparaten die in realtime de stevigheid van de structuur. Er werden 4 sensor zones verdeeld over de lengte van de tunnel. Tijdens een testfase van 6 maanden sturen ze informatie door.

"We zullen de hechting tussen het oude beton en het nieuwe beton kunnen testen, maar dankzij een versnellingsmeter ook scheuren kunnen detecteren als gevolg van de trillingen door bovenliggend verkeer. De informatie over de toestand zoals betonrot, scheuren in beton zal  uiteindelijk op een eenvoudige smartphone kunnen worden verzonden. Aldus de onderzoekers. Bron "Le Soir"

Glasvezelversterkt Beton: Bekijk de wereldwijde en regionale Glasvezelversterkt beton (GFRC) Marke tegen 2030. Glasvezelversterkt beton (GFRC) brancheonderzoek vertegenwoordigt de marktbenodigdheden wat betreft waarde, volume, productielimiet, verzoek en marktpositie. Het totale rapport bestaat uit gedetailleerde individuele en kwantificeerbare gegevens. Bron : Hellensdoornieuwsblad

 

Nijlen: Gemeente denkt ernstig na over heropening oud zwembad: “Kans reëel dat we betonrot kunnen herstellen” Bron GVA

Londen: Concrete Solutions Events najaar betonrot herstel uitgesteld naar volgend jaar 2021 : 6 Sept to 8 Sept 2021

Onafhankelijk vocht experten