Symptomen van betonrot

Er kunnen verschillende symptomen tegelijk aanwezig zijn die u wijzen op het aanwezig zijn van betonrot

 • De bewapening is visueel zichtbaar: visuele zichtbaarheid van metalen delen, vaak zeer verroest
 • Donkere roodbruine vlekken
 • Roestverschijnselen
 • Scheuren in het beton
 • Afbrokkeling van het beton
 • Meer over betonrot

Vraag een offerte aan voor het herstellen van beschadigd beton.

Wij herstellen het beton aan uw gebouw grondig en werken netjes af. Aarzel niet, neem vrijblijvend contact op. Wij zorgen voor een snelle offerte. Ons werkingsgebied ligt in een straal van 50 km rond Gent. Voor grotere en industriële werven kan u hier terecht.

Oorzaken betonrot

Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken

 • Externe schade: door schade van buitenaf
 • Door chlorideschade
 • Door indringend dooivocht
 • De dekking van de wapening in het beton is niet voldoende zodat er zuurstof bij de bewapening komt en er roest ontstaat
 • Een te hoog vochtgehalte in het beton
 • Carbonatieschade: door indringend water en CO2

Vroeger werd er vaak gebruik gemaakt van calciumchloride als verhardingsversneller. Toen waren de gevolgen van dit product echter nog niet gekend. Vele jaren later, blijkt dat calciumchloride de stalen in het beton laat roesten en dit door de reactie met water en zuurstof. Bij erge aantastingen kan de bewapening bloot liggen en/of helemaal verdwijnen zodat de stevigheid fors daalt. Vandaar betonrot.

Slecht beton heeft meer poriën en scheuren. De kooldioxide uit de atmosfeer dringt via de poriën het beton binnen. Er vind een chemische reactie plaats. De vrije kalk in het beton wordt omgezet in kalksteen. Het natuurlijke proces wordt carbonatie van het beton genoemd. De pH-waarde van het vocht in de poriën daalt onder de pH = 10 waarde. Zure regen en vervuilde lucht spelen ook een rol. Hoe kan de pH-waarde gemeten worden? Door een staafje beton uit boren. In het labo wordt het staafje beton besproeid met indicator-vloeistoffen. Aan de hand van de resultaten kan door het labo een rapport gemaakt worden.

Wacht niet te lang en los betonrot zo snel mogelijk op!

Hebt u verschijnselen ontdekt die op betonrot wijzen? Twijfel dan best niet te lang en probeer zo snel mogelijk het probleem op te lossen zodat grotere schade en kosten vermeden worden, want het proces zal zich in de tijd sneller voortzetten. Als de belasting op het beton en constructie te hoog wordt, de sterkte van het beton door scheuren verzwakt is, dan kunnen er zelfs grote stukken afbreken.

Gezien de ernst van het schadebeeld is het zeker aan te raden om een professioneel en ervaren bedrijf in te schakelen die het stadium en de schade-graad van het betonrot detecteert. Rodinia helpt u om betonrot effectief aan te pakken.

De behandelingswerken tegen betonrot

De aangetaste bestanddelen (het blootliggende ijzerwerk) zullen hierbij verwijderd worden tot op de onaangetaste wapening. Vervolgens zal de wapening met een specifieke primer behandeld worden, zodat het roestproces niet meer plaats kan vinden.

In andere gevallen is het mogelijk dat er een nieuwe wapening of een hulpbekisting aangebracht wordt. Bij balkons- en terrassen, zal de deskundige vaak een coatinglaag aanbrengen zodat de balkon of terrasvloer terug waterdicht is en blijft. Er zijn verschillende kleuren in de coatinglagen mogelijk.

De behandelingswerken worden met behulp van vezelgebonden behandelingsmiddelen op cementbasis uitgevoerd. Deze middelen voldoen aan de recente milieueisen en zorgen van binnenuit voor een intense bescherming van de wapening.

Herstelkosten repareren betonrot

Op deze pagina hebben wij getracht u de noodzaak laten inzien om betonrot zo snel mogelijk te laten herstellen. Uiteraard zijn de kosten hiervan afhankelijk van de grootte en de ernst van de betonrot.

Bent u benieuwd naar de kosten van deze herstelwerkzaamheden, maakt u dan nu gebruik van ons offerteformulier. U kan uw project beschrijven, uw informatie is namelijk voor ons van groot belang om een realistische offerte te maken.  U verbindt zich tot niets maar bent wel op de hoogte van onze prijzen.

Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van de grootte en de ernst van de betonrot. Uw offerte aanvraag is gratis en vrijblijvend.

Samenvatting

vochtprobleem betonrot terras

Betonrot geeft zeer veel schade aan balkons en terrassen. Deze schade wordt veroorzaakt door het roesten van het beton in de wapening en het gecombineerde uitzettende vermogen van dit roestproces. Door de vele symptomen van betonrot vroegtijdig te herkennen, kan er tijdig door deskundigen ingegrepen worden, zodat een grotere kost en ernstigere schade vermeden wordt. Bij een sterk aangetast balkon of terras kan de bewapening bloot liggen en kan de bewapening zelfs helemaal verdwijnen.

Vraag vrijblijvend offerte

Ook grote projecten

Er zijn verschillende verschijnselen die betonrot kunnen veroorzaken. Calciumchloride kan in de meeste gevallen hoogst waarschijnlijk aangeduid worden als de grootste boosdoener. Het blootliggend ijzerwerk zal bij de behandeling verwijderd worden en de wapening zal met een primer behandeld worden. Soms moet er een nieuwe wapening aangebracht worden. Bij balkons en terrassen zal de professional vaak een coatinglaag aanbrengen.

Beschrijvingen van betonrot: 1) Aantasting van beton 2) Aantasting van beton door roest vanuit de wapening 3) Betonschade 4) Bouwkundig probleem 5) Corrosie in stenen 6) Door oxidatie barsten van beton 7) Schade aan gewapend beton 8) Wapeningscorrosie

Sluit Menu