Doorslaand vocht

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Oorzaken van vochtinfiltratie bijdoorslaand vocht

Vochtplekken op het metselwerk aan de buitenmuur en eventueel zelfs aan de binnenzijde van een woning komt voornamelijk voor bij gevels die gericht zijn op het zuid-zuidwesten. Dit komt omdat de wind in België voornamelijk uit het ZW komt. De ZW wind is de regenbrengende wind. Waterinfiltratie langs gevels kent een direct verband met slagregen. Het zijn dus voornamelijk de naar het zuiden, westen en vooral zuidwesten gerichte gevels die zeer sterk onderhevig zijn aan vochtinsijpeling. Om vochtinfiltratie langs gevels tegen te gaan kan men opteren om de buitenmuur te impregneren. Hierbij zal men het buitenmetselwerk voorzien van een kleurloos vochtwerend product. Een belangrijk aandachtspunt bij deze behandeling is dat de buitenmuur in goede staat moet zijn (en dus zeker geen scheuren mag vertonen). Daarnaast moet de buitenmuur uit compacte materialen bestaan.

Doorslaand vocht door regen-doorslag via de muren

Regendoorslag via de muren is de voornaamste oorzaak van doorslaand vocht in de natte muren. Via slagregen kan er waterinfiltratie in de gevel ontstaan en dit bij een klassiek opgebouwde woning zonder spouwblad. Slagregen wordt gedefinieerd als regen die door de wind op de gevel terecht komt. Voornamelijk de gevels die naar het zuiden en zuidwesten gericht zijn zullen sterk belast worden door slagregen.

Andere factoren die het doorslaand vocht risico verhogen

Doordat het metselwerk en de bakstenen van gevels nooit 100 % waterdicht zijn, kunnen ze water gaan opnemen. Dit is niet zo erg en hier ondervindt u als eigenaar geen problemen van, maar soms kan dit verschijnsel wel de oorzaak zijn van serieuzere vochtproblemen. Een slecht geplaatste spouwmuur, geen isolatie, een gevel die beschadigd is enz. zijn allemaal factoren die bijdragen tot het doorslaand vochtprobleem.

Uw woning wordt ook sterk door externe factoren beïnvloed. Denk hierbij aan weersgerelateerde verschijnselen zoals temperatuursverschillen, hevige regenval, stormweer enz. De bouwmaterialen gaan krimpen en zich weer uitzetten zodat er kieren en scheuren gevormd worden. Deze verhogen het doordring risico van vocht. De ontstane scheuren in het voegwerk moeten hierbij terug gevoegd worden, zodat het doordring risico drastisch verkleind wordt. Bouwprotect kan uw partner zijn bij het hervoegen van het metselwerk.

De mate van doorslaand vocht door gevels: bepalende factoren

De mate van doorslaand vocht bij gevels wordt door een paar factoren bepaald: de aanwezige steensoort, de ouderdom van de voegen en de muurdikte of de spouwaanwezigheid.

Doorslaand vocht veroorzaakt vochtproblemen op de binnen- en de buitenmuur

Doorslaand vocht kan op beiden muren onder de vorm van vochtproblemen geïdentificeerd worden: op de buiten- en binnenmuur. Zijn er barsten of scheuren in uw gevelstenen aanwezig en lost het voegwerk van uw buitenmuur? Als de buitenmuur daarnaast ook een groene kleur door algen heeft, is de kans groot dat uw woning onderhevig is aan doorslaand vocht.
Er kunnen ook nog andere symptomen van vochtproblemen door doorslaand vocht aanwezig zijn zoals:

  • Loslatend behang
  • Schimmels bv. achter kasten en banken
  • Een onfrisse geur
  • Een hoge luchtvochtigheid in de woning
Image

Vochtwering door hydrofobering van de buitengevel.

Straat, nr,
Stad/Gemeente

Behandeling doorslaand vocht

Afhankelijk van de gevelsoort zijn er verscheidene behandelingen tegen doorslaand vocht mogelijk.  Als de gevel nog in een goede staat is, is vaak het impregneren van de gevel voldoende. Echter wordt er in de meeste gevallen bij de bestrijding van het vochtprobleem eerst opgestart met het reinigen en renoveren van de gevel vooraleer de behandeling tegen het doorslaand vochtprobleem uitgevoerd wordt. Wij werken enkel met zeer kwalitatieve producten die het vochtprobleem daadwerkelijk aanpakt.

Wanneer de voegen niet meer in een goede staat zijn, zal er afgewogen worden of de gevel hervoegd dient te worden vooraleer de gevel geïmpregneerd wordt.

U kan vrijblijvend een offerte aanvragen.

Wat is impregneren?

Met impregneren wordt het waterdicht maken van de woninggevel bedoeld.

Elke ondergrond heeft een bepaalde oppervlaktespanning. Wanneer deze oppervlaktespanning groter is dan deze van water, dan spreken we van capillariteit. Bij capillariteit is er sprake van wateropname.

Om dit tegen te gaan, gaan we een waterwerende laag toebrengen, ook wel impregneren genaamd. Bij impregnatie wordt de oppervlaktespanning van de gevelsteen verlaagd waardoor de omringende deeltjes (waaronder water) in veel mindere mate worden aangetrokken in de gevel. De gevel wordt hydrofoob (waterwerend): de onderlinge aantrekking tussen de waterdeeltjes is dus groter geworden dan de aantrekking tussen de waterdeeltjes en het muuroppervlak. Muurimpregnatie heeft dus voornamelijk een invloed op de structuur van de gevelsteen en niet zozeer op het uitzicht ervan.

Uw woning krijgt zo een beschermende ‘laag’ om zich heen die vergeleken kan worden met het dragen van een regencape bij mensen. Deze laag is bij de gevel echter wel niet visueel op te merken. Bij het impregneren wordt de woninggevel van een scheikundige stof voorzien en deze stof zorgt ervoor dat de gehele gevel waterdicht gemaakt wordt en vocht afgestoten zal worden.

Een geïmpregneerde gevel gaat geen water meer opnemen en kan nog ademen.

Imprgneren - Hydrofoberen

Kostprijs behandeling

Bent u benieuwd naar de kosten van deze herstelwerkzaamheden, maakt u dan nu gebruik van ons offerteformulier. . U verbindt zich tot niets maar bent wel op de hoogte van onze prijzen.

10 jaar garantie op hydrofuge

Wij werken enkel met wtcb goedgekeurde producten. Aarzel niet, neem vrijblijvend contact op. Wij zorgen voor een snelle offerte.

Oorzaken vochtdoorslag

Sterk zuigende steen
Krimp in voegwerk
Micro scheurtjes
Foute afwatering

Vraag offerte

Voordelen impregneren:

  • Optimale kwaliteit van de gevel
  • Beschermt ook tegen vuil
  • Vochtproblemen worden in de toekomst vermeden
  • Geen mos-en algenproductie meer
  • Geen esthetische impact op de gevel
  • Een verbeterde gevellevensduur

Een geïmpregneerde gevel gaat geen water meer opnemen en kan nog ademen.

Poreuze materialen kunnen water-werend worden gemaakt. Belangrijk aan zulke water-werende producten is dat ze de waterabsorptie beperken, zonder dat de waterdampdiffusie sterk wijzigt. D.w.z dat de steen nog steeds zal opdrogen op dezelfde manier maar het doorslaand vocht wordt een halt toegeroepen.

Zie ook Eso-bouw