Koptekst website rodinia
Scheur langs binnen repareren
Herstelde scheur

Vijf oorzaken van scheuren in de muur

1 Scheur in muur door constructiefout

Scheuren zijn veelal het gevolg van bouw- of constructiefouten of van een veranderingen in de constructie bijvoorbeeld. Het kunnen spouwankers zijn die gaan roesten. In sommige gevallen zijn ze in het geheel niet aangebracht of op de verkeerde plek geplaatst.

2 Scheur door te zwaar dak

De dakconstructie is te zwaar voor de dragende muren of het gewicht daarvan is niet gelijkmatig genoeg verdeeld. Vloeren kunnen op termijn een zodanige druk op een (buiten)muur uitoefenen dat die de spanning niet meer verdraagt met scheurvorming als gevolg.

Scheur in de muur!
Gevaarlijk

3 Scheur in muur aan de ramen

Een deur- of raamkozijn kan de neerwaartse druk van de muur niet langer kan weerstaan. Temperatuurverschillen kunnen ook een oorzaak zijn. Verhitting of afkoeling of een te grote onbalans tussen de binnen- en de buitentemperatuur berokkenen dan schade door het optreden van spanningsverschillen.

4 Scheur door starre muur

Horizontale scheuren ontstaan omdat de muur niet flexibel genoeg is om met de ondergrond mee te buigen. Horizontale scheuren zijn over het algemeen gevaarlijker, omdat ze niet gemakkelijk ontstaan. Ze zijn ook wat minder voorspelbaar. Bovendien zijn hun oorzaken moeilijker te achterhalen. Laat een vakman de situatie beoordelen.

5 Scheur in muur door verzakte fundering

Onvoldoende aangepaste funderingen of draagvloeren. Meestal geeft deze situatie verschillende scheuren in meerdere bouwdelen, soms met grote scheurbreedtes. Deze situatie kan wijzen op een potentieel stabiliteitsprobleem.

Verticale scheur in muur
Scheuren in de muur door te hoge belasting
Meten van scheur in de muur
Diagonale scheur gevel dorpel

Scheur in de muur kosten

De prijs is afhankelijk van het aantal scheuren en de moeilijkheidsgraad. Er dient eerst onderzocht te worden wat de oorzaak is. Dit kan meestal door een visuele inspectie van een deskundige. Soms zijn er meer destructieve onderzoeken nodig. Gemiddelde herstellingsprijzen bij scheuren repareren in de muur liggen tussen 1500 en 4000 euro.

Scheur in de muur duurzaam repareren.

Wanneer actie ondernemen? Dat moet een specialist uitmaken, maar in veel gevallen is het simpel: hoe eerder hoe beter. Muurschade herstelt niet uit zichzelf, het zal in principe alleen maar verergeren. Herstellen is de boodschap. Verval is progressief: de kosten nemen toe, naarmate er langer wordt gewacht met ingrijpen, wordt de herstelling duurder. Scheuren in de muur, wat is er aan de hand?

Professionele firma of plaatser nodig? Nu offerte aanvragen

Laat dit veld blanco

In de Bredestraat in Hemiksem zijn de stabiliteitsproblemen aan enkele panden nog niet opgelost. Ook vrijdagavond nog moest de brandweer ter plaatse gaan voor nieuwe scheuren en barsten in een appartementsgebouw en een huis. Nog meer scheuren in muren GVA

De droogte van de laatste jaren blijft niet zonder gevolgen. Door de dorre ondergrond beginnen in West-Vlaanderen steeds meer huizen te scheuren en te verzakken. Verzekeringsmaatschappijen trekken de handen weg, waardoor gezinnen met de factuur achterblijven. Scheuren in muur door droogte. HLN.