Rodinia kop website

Gevel isoleren en afwerken op 5 manieren

Gevel isolatie langs de buitenzijde

gevel van alleenstaande woning met buitengevel isolatie en crepi, groene voortuin bezetting

Het is belangrijk om de buitenkant van je huis of gebouw goed te beschermen tegen kou of hitte. Dit noemen we gevelisolatie. Hierdoor heb je het lekker warm in de winter en hoef je de airco niet onnodig aan te zetten in de zomer. Er zijn verschillende manieren om de gevelisolatie af te werken. Dit verandert de uitstraling van je huis of gebouw en wordt het meer waard. Dus als je gevel isoleert, bescherm je niet alleen je huis, maar maak je het ook nog mooier en waardevoller!  

Opbrengst buitenmuur isolatie in 2023

Nadat u het dak en de ramen heeft aangepakt om de verliezen te beperken is het tijd aan de gevel. Als u op dat ogenblik 2000M³ gas verbruikt zult u na het goed isoleren van de gevel ongeveer 30% besparen. Dat maakt dat u 600m³ per jaar bespaart of 1600 euro . Elk jaar opnieuw.

Goede gevel isolatie moet aan 4 basisvoorwaarden voldoen.

1-De muren moeten stevig zijn, na het isoleren heeft u geen visuele controle meer. Controleer het gevelblad grondig vooraf op scheuren.
2-Goede aansluiting en luchtdichtheid van de isolatie. Een slechte aansluiting van de gevelisolatie kan leiden tot koudebruggen en laat buitenlucht circuleren achter de isolatie. De werking van de isolatie wordt tenietgedaan door luchtcirculatie achter de isolatielaag.
3-De buitengevel-isolatie van de woning moet beschermd worden tegen regen en andere weersomstandigheden.
4-Het afwerkingsmateriaal waarmee de isolatie bekleed is, moet lucht doorlaten zodat vocht tussen isolatie en afwerking kan verdampen.

werkman heeft eps isolatieplaat van 0.5 m² vast die hij gaat vastlijmen tegen de muur,
EPS isolatie
eps gevel isolatieplaat van 10 cm dik vastlijmen aan de muur
EPS isolatie
pur isolatieplaat voor gevel afgewerkt met alufolie, mechanish monteren
Pur isolatie

Voordelen van het isoleren van de gevel

Het isoleren van de gevel heeft heel wat voordelen. Dit zijn de belangrijkste op een rij. 

Voordelen
 • Het is een goede stap op weg naar een energieneutrale of gasvrije woning. 
 • U bespaart op de energierekening door een betere isolatie.
 • Het veranderd de uitstraling van uw woning.
 • Afname condensvorming op de binnenmuren.
 • Diverse mogelijkheden voor afwerkingsmaterialen bij buitengevelisolatie.
 • Eenvoudige ingreep.
 • Uw woning kan snel energiezuiniger gemaakt worden. 
 • U realiseert een meerwaarde aan uw gebouw.
 • Betere woonervaring in de winter.
werkmannen op stelling bezig met gevel isoleren, de isolatie is al geplaatst en nu is men bezig met het aanbrengen van de hechtingslaag.
Eps isolatie zijgevel voorbereiding
gevel is geïsoleerd met isolatieplaten waar beschermfolie opzit. de afwerking is met gevelleien. je ziet nu een gemonteerde kader in hout met enkele leien reeds vastgemaakt.
Pur isolatie, afwerking leien
afgewerkte geïsoleerde gevel van alleenstaande woning met plat dak, de afwerking is gebroken witte crepi
EPS isolatie, afwerking crepi

Overzicht 5 afwerkingsmogelijkheden bij gevelisolatie

No 4

No 5

Crepi plaatsen

Een nieuw gevelblad

Hardboard plaatsen

 • Als je uw gevel laat isoleren, wilt u natuurlijk ook een mooie afwerking. Er zijn verschillende mogelijkheden om de isolatie af te werken, zoals crepi, kunststof gevelbekleding, houten bekleding, steen strips, een nieuw gevelblad metsen of crepi met steenmotief.
 • De keuze voor de afwerking hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en het karakter van uw woning. Crepi is een populaire keuze omdat het betaalbaar, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen is. Kunststof gevelbekleding is ook een goede optie omdat het duurzaam en weerbestendig is. Houten bekleding geeft uw woning een natuurlijke uitstraling. Steen strips geven de woning een robuuste, stevige uitstraling. Een nieuw gevelblad metsen is een duurdere optie, maar het geeft uw woning een unieke, originele uitstraling. Crepi met steenmotief is een moderne optie die uw woning een luxe uitstraling geeft.

Gevelafwerking manier 1

Gevel isoleren crepi

Een slimme keuze voor gevelrenovatie

alleenstaande woning muurisolatie, afgewerkt met witte crepi bezetting

Crepi gevelbepleistering biedt een breed scala aan voordelen voor gevelrenovatie. Deze populaire keuze biedt niet alleen een esthetisch aantrekkelijke en naadloze afwerking, maar ook bescherming tegen diverse weersomstandigheden en vocht. Bovendien is crepi gevelbepleistering geschikt voor verschillende ondergronden en kan het gecombineerd worden met isolatie, waardoor het een veelzijdige optie is voor bijna iedereen. Het materiaal kan ook op verschillende manieren worden afgewerkt, wat het zeer geschikt maakt voor nieuwbouwprojecten.

Welke crepi kiezen? 5 verschillende crepi’s

Er zijn verschillende soorten crepi pleisters beschikbaar, die variëren in samenstelling, eigenschappen en toepassingen. Hier zijn de veelvoorkomende soorten crepi pleisters:

 1. Minerale crepi: Deze pleister bestaat uit natuurlijke materialen zoals kalk, cement en zand. Het is milieuvriendelijk en heeft goede ademende eigenschappen, waardoor het vochtregulerend is. Minerale crepi is dikker aan te brengen en daardoor geschikt voor alle soorten ondergronden, inclusief op de hechtingslaag van de isolatie.
 2. Kunstharspleister: Dit type crepi is samengesteld uit kunsthars en siliconen. Het kan dunner worden aangebracht en is daarom ideaal voor een strak uiterlijk. Kunstharspleister is goed bestand tegen vuil, mos, algen en krassen.
 3. Sierpleister: Sierpleisters zijn decoratieve crepi pleisters die in verschillende structuren en kleuren verkrijgbaar zijn. Ze worden vaak gebruikt om gevels een specifieke textuur en uitstraling te geven.
 4. Silicaat crepi: Deze pleister is gebaseerd op silicaat, een bindmiddel dat een chemische reactie aangaat met minerale ondergronden. Het resultaat is een sterke, duurzame en waterdichte afwerking. Kan aangebracht worden op het wapeningsnet van de isolatie
 5. Acrylaat crepi: Deze crepi pleister is op basis van acrylaatharsen en heeft uitstekende waterafstotende eigenschappen, waardoor het geschikt is voor gevelzijden die veel worden blootgesteld aan regen.

Crepi met steenmotief

Voor een imitatie steenmotief kan crepi worden aangebracht op isolatie met behulp van mallen. Dit creëert het motief van bakstenen in de pleisterlaag, dat vervolgens wordt afgewerkt met verf, kalei of crepi.

halfopen bebouwing gevelisolatie, voorgevel, zijgevel,afgewerkt met crepi

Kosten van gevel isolatie met crepi afwerking in 2023

De kosten om een gemiddeld gevelvlak tussen 40 en 50 m² te isoleren liggen rond de 6000 euro. Voor drie gevelvlakken zal dit ongeveer 18000 euro zijn. Dit zijn ruwe schattingen, maar ze geven u wel een referentiepunt. De exacte prijs hangt af van factoren zoals oppervlakte, huidige staat van de gevel, afwerking, te plaatsen tabletten, spatboorden en persoonlijke voorkeuren. Voor een nauwkeurige offerte kan u vrijblijvende offertes aan vragen bij gevel experts die de gevel grondig kunnen inspecteren.

Benieuwd naar de kosten voor het bezetten van uw gevel? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan bij een gevel expert in de buurt.

Gevelafwerking manier 2

Gevel isoleren en bekleding.

Diverse materialen voor een unieke uitstraling

De gevel bekleden biedt talloze mogelijkheden met verschillende materialen die elk een unieke uitstraling geven aan een gebouw. Van hout tot metaal en van spuitkurk tot cement: in 2022 zijn verrassende combinaties mogelijk voor een gevelrenovatie. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is raadzaam om advies in te winnen bij een gevel expert om het beste materiaal te kiezen dat aan uw verwachtingen voldoet.

1. Sidings: Tijdloos en eenvoudig

Sidings zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie en vereisen weinig onderhoud. Gevelrenovatie met sidings geeft uw huis een tijdloze en hedendaagse uitstraling. Sidings zijn gemaakt van vezelcementplaten en bieden een duurzame investering met een volledige gebouwschil in één materiaal en één kleur.

2. Leien gevelbekleding: Weinig onderhoud, strak uiterlijk

Leien gevelbekleding vergt weinig onderhoud en gaat zeer lang mee. Kunstleien, gemaakt van cement en vezels, kunnen op verschillende manieren geplaatst worden om een unieke gevel te creëren met een strak uiterlijk. Het is een investering voor het leven. Leien op een gevel monteren is een waardevolle keuze.

3. Houten gevelbekleding: Duurzaam en sfeervol

Voor houten gevels is hardhout de beste keuze vanwege de lange levensduur. Regelmatig onderhoud met beits of verf is echter nodig om houtrot te voorkomen. Laat een expert de gevels onderhouden om langer van de hardhouten gevels te genieten. De kosten voor het plaatsen van houten gevelbekleding liggen gemiddeld tussen € 75 en € 120 per vierkante meter.

4. Sandwichpanelen: Eenvoudig en energiebesparend

Sandwichpanelen bieden een eenvoudige en energiebesparende oplossing voor een aantrekkelijke gevel. Ze zijn ideaal voor blinde zijgevels en bijgebouwen, en met luchtdichte voegen mogelijk voor thermisch verantwoord bouwen.

5. Metalen gevelbekleding: Industriële look en weinig onderhoud

Andere metalen gevelbekledingsopties zijn onder andere RVS, zink, koper en aluminium. Deze gevelbekleding geeft een gebouw een industriële look, biedt geluidsisolatie en vereist weinig onderhoud. De kosten liggen gemiddeld tussen € 50 en € 150 per vierkante meter.

Aandacht voor techniek bij plaatsen van gevelbekleding.

Het plaatsen van gevelbekleding en het aanbrengen van crepi zijn twee afzonderlijke technieken die elk een specifieke vakkundigheid vereisen. Vertrouw op bekwame aannemers die gespecialiseerd zijn in deze disciplines. Met de juiste keuze voor gevelbekleding transformeert u uw gebouw naar een prachtig resultaat dat aan al uw verwachtingen voldoet.

zijgevel na isolatie afwerking met grijze sidings
gevel isoleren afwerken met leien, zijgevel 1e verdiep
Achtergevel isolatie aan muur, afgewerkt met grijze leien
voorgevel isoleren afwerken met houten gevelbekleding, afwerking samen met crepi
Isolatie zijgevel, afgewerkt met vertcicale donker grijze zinkplaten
Gevel isoleren sandwichpanelen, donkergrijs, voorgevel woning

Gevelafwerking manier 3

Steenstrips voor buitengevel en isolatie

geveisolatie afwerken met gevelstrips, collage werkwijze en afgewerkte gevel

Wat zijn steenstrips en waarom zijn ze ideaal voor buitengevelisolatie?

Steenstrips zijn gezaagde gevelstenen die worden gebruikt om een stenen look aan een gebouw te geven. Steenstrips zijn een populaire keuze voor afwerking van buitengevelisolatie, na het plaatsen van de gevelstrips heeft de woning opnieuw de gevelsteen look. 

Enkele voordelen van steenstrips:

 • Steenstrips zijn duurzaam. Ze zijn gemaakt van sterke materialen die lang meegaan.
 • Steenstrips zijn onderhoudsvriendelijk. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en ze hoeven niet vaak geschilderd te worden.
 • Steenstrips zijn een goede manier om je huis een unieke en karaktervolle uitstraling te geven. Er zijn veel verschillende soorten steenstrips verkrijgbaar, dus je kunt altijd een soort vinden die bij je huis past.
 • Steenstrips maken je huis mooier.
 • Steenstrips isoleren je huis beter.
 • Steenstrips zijn onderhoudsvriendelijk.

Voorbereiding van de buitengevel voor steenstrips: Isolatie en ondergrondse voorbereiding.

Een cruciale eerste stap bij het plaatsen van steenstrips op buitengevelisolatie is de voorbereiding van de ondergrond. De isolatie dient mechanisch verankerd te worden aan de bestaande gevel. De keuze van het isolatiemateriaal en het zorgvuldig voorbereiden van de ondergrond zijn essentieel voor een duurzame en effectieve bevestiging van de steenstrips.

Bevestigingstechnieken: Mechanisch bevestigen versus verlijmen.

Er zijn twee belangrijke bevestigingstechnieken voor steenstrips op buitengevelisolatie: mechanisch bevestigen en verlijmen. Mechanische bevestiging houdt in dat de steenstrips met clips of haken aan de isolatie worden vastgemaakt, terwijl verlijming het gebruik van speciale lijmen om de strips direct op de isolatielaag inhoudt. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke eisen van het project.

Isolatie gevel afwerking gevelstrips, gemonteerd op isolatieplaten

Mogelijkheden voor creatieve ontwerpen en afwerkingen met steenstrips.

Steenstrips bieden een breed scala aan ontwerpmogelijkheden voor buitengevels. Naast de klassieke baksteenlook kunnen ze worden gemaakt van verschillende steensoorten, kleuren en texturen, waardoor architecten en ontwerpers creatieve vrijheid krijgen om unieke gevels te creëren. Of het nu gaat om een eigentijdse, traditionele of moderne uitstraling, steenstrips kunnen aan bijna elk ontwerpidee voldoen.

Onderhoud en duurzaamheid: Tips voor het behoud van steenstrips op buitengevelisolatie.

Om de duurzaamheid en levensduur van steenstrips op buitengevelisolatie te waarborgen, is regelmatig onderhoud essentieel. Het reinigen van de steenstrips om vuil en aanslag te verwijderen, het controleren op losse of beschadigde strips en het regelmatig inspecteren van de bevestiging zijn belangrijke stappen. Ook het kiezen van kwalitatieve materialen en professionele installatie dragen bij aan de langdurige prestaties van steenstrips op buitengevelisolatie.

Gevelafwerking manier 4

Nieuwe gevel plaatsen.

gevel waarvan het gevelblad is afgebroken, staat klaar om isolatie aan te brengen

Het isoleren van de gevel door het uitbreken van de bestaande gevelstenen, het aanbrengen van isolatie tegen de dragende muur en het metselen van een nieuw gevelblad wordt aangeduid als spouwmuurisolatie met gevelrenovatie. Dit is een veelgebruikte methode om bestaande gebouwen te voorzien van betere isolatie en een vernieuwde buitenafwerking. 

Werkwijze spouwmuurisolatie met gevelrenovatie

De eerste stap is het verwijderen van de bestaande gevelstenen van de buitenmuur. Hierdoor wordt de spouw, de ruimte tussen de bestaande buitenmuur en de dragende muur, blootgelegd. Deze spouw zal dienen als ruimte voor het aanbrengen van de isolatie. Na het uitbreken van de gevelstenen wordt het isolatiemateriaal geplaatst tegen de dragende muur. Isolatiematerialen voor dit systeem zijn polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS). koude bruggen zijn uitgeloten.

Metselen van een nieuw gevelblad

Nadat de isolatie is geplaatst, wordt een nieuw gevelblad gemetseld aan de buitenzijde van het isolatiemateriaal. Dit nieuwe gevelblad kan worden opgetrokken met gevelstenen, bakstenen, natuursteen. Het kan ook met gevelbekleding naar keuze afgewerkt worden . Het metselen van het nieuwe gevelblad geeft het gebouw niet alleen een frisse uitstraling, maar beschermt ook het isolatiemateriaal en verbetert de bouwfysische eigenschappen van de gevel.

Belangrijke aspecten en voordelen van een nieuw gemetste gevel:

aanbrengen isolatie op gestripte gevel, opmetsen nieuw gevelblad
 • Verbeterde energie-efficiëntie: Door het toepassen van buitengevelisolatie wordt de thermische prestatie van het gebouw aanzienlijk verbeterd, wat kan leiden tot lagere energiekosten en een meer comfortabele leefomgeving.
 • Vermindering van koudebruggen: Het isoleren van de buitenmuur vermindert koudebruggen, waardoor de kans op vochtproblemen en schimmelvorming wordt verminderd.
 • Vernieuwde uitstraling: Het metselen van een nieuw gevelblad geeft het gebouw een esthetische upgrade en biedt mogelijkheden voor het creëren van verschillende ontwerpstijlen.
 • Ruimtebesparing: Omdat de isolatie aan de buitenzijde van de dragende muur wordt geplaatst, blijft de binnenruimte onaangetast, wat vooral gunstig is bij beperkte ruimte in het interieur.

Het is belangrijk om te vermelden dat het isoleren van de gevel en het metselen van een nieuw gevelblad een ingrijpende renovatie is die professioneel moet worden uitgevoerd. Het is raadzaam om een ervaren aannemer of specialist in te schakelen om het project tot een succesvol einde te brengen en ervoor te zorgen dat het isolatiesysteem correct wordt gemonteerd.

Gevelafwerking manier 5

Trespa volkern of vezelcement-platen voor gevel

De eigenzinnige gevelafwerking


Zeer mooie en strakke afwerking van een gevel met volkern gevelplaten. Eindeloze kleurcombinaties mogelijk. Kan ook gebruikt worden om te combineren met crepi.

dakkapel uitgewerkt met volkern gevelplaten

Voordelen van hardboard of vezelcement gevelplaten

Volkern en vezelcementplaten staan bekend om hun duurzaamheid en weerbestendigheid. Ze zijn bestand tegen de meeste weersomstandigheden, waaronder regen, wind, zon en vorst. Dit maakt ze ideaal voor langdurig gebruik in diverse klimaten en omgevingen.

Een gevelafwerking met volkern en vezelcementplaten vereist minimaal onderhoud. De platen zijn eenvoudig schoon te maken en behouden hun esthetische uitstraling zonder dat er veel inspanning nodig is. Dit betekent minder kosten en tijd voor onderhoud op de lange termijn.

Esthetische mogelijkheden en veelzijdigheid van een gevel afwerken met volkern gevelplaten.

Beide merken bieden een breed scala aan kleuren en afwerkingen, waardoor architecten en ontwerpers vrijwel onbeperkte creatieve mogelijkheden hebben. Of het nu gaat om een moderne, industriële look of een klassieke uitstraling, hardboard en vezelcementplaten kunnen aan bijna elke ontwerpvoorkeur voldoen.

Personalisatie en maatwerk.

gevel isoleren en afwerken met cementgevelplaten

Volkern en vezelcementplaten bieden ook de mogelijkheid voor maatwerk. Hierdoor kunnen gevels worden afgewerkt met unieke ontwerpen, logo’s of afbeeldingen, wat een extra persoonlijk tintje aan het gebouw kan geven en de branding van een bedrijf kan versterken.

Professionele plaatsing voor een duurzame afwerking

Bij het afwerken van een geïsoleerde gevel met volkern en vezelcementplaten is een professionele installatie van groot belang. Een deskundige vakman zorgt voor een correcte plaatsing, waardoor de gevel goed wordt beschermd en een duurzame afwerking gegarandeerd is. Het is essentieel om te werken met gecertificeerde installateurs die ervaring hebben met deze materialen.

Samenvatting: Een esthetisch en duurzaam resultaat.

De afwerking van een geïsoleerde gevel met volkern platen zoals hardboard en vezelcementplaten biedt een perfecte combinatie van esthetiek en duurzaamheid. Met een ruime keuze aan kleuren en afwerkingen kunnen gebouwen een opvallende uitstraling krijgen en tegelijkertijd profiteren van de voordelen van isolatie. Voor een duurzame en professionele afwerking is het aanbevolen om samen te werken met ervaren installateurs die de technische kennis en expertise hebben om deze materialen op de juiste manier te verwerken. Met de juiste gevelafwerking kunnen gebouweigenaren genieten van een aantrekkelijke, onderhoudsarme gevel die jarenlang meegaat.

Conclusie – 5 belangrijkste redenen om uw gevel te isoleren

 1. Verbeterd comfort: Door het isoleren van de gevel wordt het thermische comfort in huis verbeterd. De temperatuur is minder extreem, of het nu koud of warm is.
 2. Energiebesparing: Gevelisolatie zorgt voor een vermindering van warmteverlies. Dit zal resulteren in lagere energiekosten.
 3. Gezondere leefomgeving: Het isoleren van de gevel verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis. Isoleren helpt ook vochtproblemen te voorkomen. Isoleren heeft een positief effect op de gezondheid.
 4. Verhoogde waarde van het huis: Een geïsoleerd huis is aantrekkelijker voor potentiële kopers en leidt tot een verhoging van de waarde van het pand.
 5. Duurzaamheid: Door het verminderen van de energiebehoefte als gevolg van de isolatie wordt de CO2-uitstoot verminderd. Het is een bijdrage aan een duurzamere samenleving.
Spouwmuur isolatie, parels of wol
Pur isolatie, afwerking leien
Pur isolatie, afwerking gevelsteen

Isoleren van een spouwmuur en buitengevelisolatie

Spouwmuurisolatie is een voordelige en eenvoudige manier om de gevel te isoleren. Het gemiddelde tarief voor het isoleren van de spouwmuur is zo’n € 20 per vierkante meter.

Het combineren van spouwmuurisolatie met gevelisolatie en crepi-afwerking is een slimme en efficiënte manier om de energieprestaties van een gebouw te optimaliseren. Deze gecombineerde aanpak biedt alleen maar voordelen.

De combinatie van de 2 isolatietechnieken kan een kosteneffectieve oplossing zijn op lange termijn. Door de dubbele isolatie is er quasi geen verlies meer via de muren. Het tilt het EPC attest naar een top niveau. Met een betere thermische prestatie van het gebouw kunnen energiekosten nog meer worden verlaagd, wat de initiële investering snel zal laten terugverdienen. Na isoleren van de spouw is een relatief goedkope techniek.

Voor spouwmuurisolatie kunt u kiezen uit verschillende isolatiematerialen: PUR, EPS-parels of glaswol. Een na-isolatiebedrijf kan u adviseren over welk materiaal de beste keus is.  Spouwmuurisolatie wordt geplaatst in één dag, u realiseert onmiddellijk een beperking van warmteverlies. Beperking van warmteverlies is besparing op de verwarming.

Vergunningen buitengevel isolatie.

Uw gebouw grenst niet aan de openbare weg

 • Het is belangrijk om bestaande woningen te isoleren om energie te besparen.
 • De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) definieert het bouwvolume als het bruto-bouwvolume met inbegrip van buitenmuren en dak.
 • Dit betekent dat het bouwvolume van een woning moet worden berekend aan de buitenzijde.
 • Als je isolatie aan de buitenzijde van een woning aanbrengt, vergroot je het bouwvolume.
 • Dit was vroeger niet toegestaan in zonevreemde woningen, maar sinds 2019 mag je tot 26 cm isolatie aan de buitenzijde van een woning aanbrengen zonder een vergunning te moeten aanvragen.
 • Dit geldt voor zowel gevelisolatie als dakisolatie.

Uw gebouw grenst aan de openbare weg

Als je isolatie aanbrengt aan een bestaande woning, mag je de rooilijn overschrijden met maximaal 14 centimeter, zonder een vergunning te vragen. Je moet wel toestemming krijgen van de wegbeheerder.

De rooilijn is de grens tussen je woning en de openbare weg. Als je de rooilijn overschrijdt, bouw je op openbaar domein. In principe heb je daarvoor een vergunning nodig. Maar bij het aanbrengen van isolatie is dat niet nodig, als de overschrijding 14 centimeter of minder is.

Wie is de wegbeheerder?

De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van gemeentewegen. Dit betekent dat de gemeente ervoor moet zorgen dat de wegen in goede staat zijn en dat ze toegankelijk zijn voor het publiek. De gemeente kan onderhouds- en herstelwerkzaamheden uitvoeren aan gemeentewegen, zoals het herstellen van het wegdek, het snoeien van overhangende takken, het garanderen van een adequate waterhuishouding en het herstellen van wegzakkende bermen.

Voorgevel isoleren vergunning.

Wanneer je de voorgevel van een gebouw een nieuwe uitstraling wilt geven, dien je een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Deze vergunning is nodig omdat de geplande gevelwerken het uitzicht van de straat zullen veranderen. Of je nu de gevel wilt bekleden of bepleisteren, je moet dit proces dus officieel laten goedkeuren door de gemeente.

Belangrijk om op te merken is dat zelfs als je de voorgevel wilt renoveren met dezelfde of een vergelijkbare baksteen, je nog steeds een vergunning nodig hebt.

Voor het bepleisteren of bekleden van een zij- of achtergevel heb je daarentegen geen vergunning nodig.

Als je van plan bent om een nieuwe gevelsteen aan een zij- of achtergevel te plaatsen moet je wel een vergunning vragen. Dit komt doordat er een nieuwe fundering moet worden aangelegd voor deze wijziging.

Conclusie: Ga altijd langs bij uw gemeentehuis als u van plan bent om uw voorgevel te isoleren.