Betonrot geeft veel schade

Betonrot geeft veel schade aan balkons en terrassen, het vermindert de waarde van uw vastgoed. De schade wordt veroorzaakt door het roesten van het beton in de wapening en het gecombineerde uitzettende vermogen van dit roestproces. Door de vele symptomen van betonrot vroegtijdig te herkennen, kan er tijdig door deskundigen ingegrepen worden, zodat een grotere kost en ernstigere schade vermeden wordt. Bij een sterk aangetast balkon of terras kan de bewapening bloot liggen en kan de bewapening zelfs helemaal verdwijnen.

Betonherstel op PC

Betonrot repareren

2 werkmannen werken aan gevel van appartement. Reparatie beton van de onderzijde.

Betonherstelling: Wanneer actie beton herstellen?

 • Bewapening is zichtbaar
 • Donkere roodbruine vlekken
 • Roestverschijnselen
 • Scheuren in beton
 • Afbrokkeling van beton

Er kunnen verschillende aanwijzingen tegelijk aanwezig zijn die u wijzen op een dringende herstelling van het beton.

Degradatie van Beton oorzaak van de schade.

De meest voorkomende oorzaken:

 • Externe schade
 • Carbonatieschade: door indringend water en CO2
 • Door chloride schade
 • Door indringend dooivocht
 • De dekking van de wapening in het beton is niet voldoende zodat er zuurstof bij de bewapening komt en er roest ontstaat
 • Een te hoog vochtgehalte in het beton

Betonrot geeft zeer veel schade aan balkon – dakranden – draagbalken.

Betonrot geeft zeer veel schade aan balkons en terrassen, het vermindert de waarde van uw vastgoed. De schade wordt veroorzaakt door het roesten van het beton in de wapening en het gecombineerde uitzettende vermogen van dit roestproces. Door de vele symptomen van betonrot vroegtijdig te herkennen, kan er tijdig door deskundigen ingegrepen worden, zodat een grotere kost en ernstigere schade vermeden wordt. Bij een sterk aangetast balkon of terras kan de bewapening bloot liggen en kan de bewapening zelfs helemaal verdwijnen.

Plafond kelder. beschadigd beton. Verroeste bewapening. Bros beton.
Plafond kelder. beschadigd beton. Verroeste bewapening. Bros beton.
Plafond van balkon. beschadigd beton. Verroeste bewapening. Bros beton. Deels uitgekapt.
Plafond van balkon. Zeer ernstig beschadigd beton. Doorroeste bewapening. Bros beton. Deels uitgekapt. Gestut met steunen.

Wacht niet te lang met betonrot te repareren

Hebt u verschijnselen ontdekt die op betonrot wijzen? Twijfel dan best niet te lang en probeer zo snel als het kan het probleem op te lossen zodat grotere schade en kosten vermeden worden, want het proces zal zich in de tijd sneller voortzetten. Als de belasting op het beton en constructie te hoog wordt, de sterkte van het beton door scheuren verzwakt is, dan kunnen er zelfs grote stukken afbreken.

Gezien de ernst van het schadebeeld is het zeker aan te raden om een professioneel en ervaren bedrijf in te schakelen die het stadium en de graad van schade van het betonrot detecteert. Eso-Betonherstel helpt u om betonrot effectief aan te pakken.

Carbonatatie

Slecht beton heeft meer poriën en scheuren. Het kooldioxide uit de atmosfeer dringt via de poriën het beton binnen. Er vind een chemische reactie plaats. De vrije kalk in het beton wordt omgezet in kalksteen. Het natuurlijke proces wordt carbonisatie van het beton genoemd. De pH-waarde van het vocht in de poriën daalt onder de pH = 10 waarde. Zure regen en vervuilde lucht spelen ook een rol.

Vroeger werd er gebruik gemaakt van calciumchloride om de verharding te versnellen. Toen waren de gevolgen van dit product echter nog niet gekend. Vele jaren later, blijkt dat calciumchloride de stalen in het beton laat roesten en dit door de reactie met water en zuurstof. Bij erge aantastingen kan de bewapening bloot liggen en/of helemaal verdwijnen, zodat de stevigheid fors daalt.

Afwatering balkon

Een groot probleem vormt het water dat in de terrasconstructie doordringt. Deze infiltratie dient maximaal beperkt te worden. Bij oudere balkons zijn de talloze mortelvoegen nooit waterdicht. In de bevloering kunnen door thermische werking scheurtjes ontstaan. Het binnengedrongen water zal de constructiedelen verzadigen. Balkons zijn vorstgevoelig zodat vorstschade en/of betonrot voor de hand ligt.

Het spreekt voor zich dat er goed beheer moet zijn van de afwatering. Zo wordt de vochtinfiltratie tot een strikt minimum beperkt.

Remediëren van betonrot of aangetast beton

De aangetaste bestanddelen (het blootliggende vlechtwerk) zullen hierbij verwijderd worden tot op de onaangetaste wapening. Vervolgens zal de wapening met een specifieke primer behandeld worden, zodat het roestproces niet meer plaats kan vinden.

In andere gevallen kan er een nieuwe wapening of een hulpbekisting aangebracht wordt. Bij balkon- en terrassen, zal de deskundige een coatinglaag aanbrengen zodat het balkon of terrasvloer terug waterdicht is en blijft. Er zijn verschillende kleuren in de coatinglagen verkrijgbaar.

Herstel betonrot onderzijde terras

Beeld 1. Plafond van balkon. beschadigd beton. Verroeste bewapening. Bros beton. Klaar om te reinigen.
Beeld 2. Plafond van balkon. beschadigd beton. Verroeste bewapening. Bros beton. Bewapening vrijgemaakt van roest en beschermd tegen roest.
Beeld 3. Plafond van balkon. beschadigd beton. Herstelling met betonmortel klasse R4.
Beeld 4. Plafond van balkon. Na herstelling. Afgewerkt met egalisatielaag en overschilderd.

De behandeling wordt met behulp van vezelgebonden middelen op cementbasis uitgevoerd. Deze middelen voldoen aan de recente milieueisen en zorgen van binnenuit voor een intense bescherming van de wapening.

Kosten betonrot repareren? Vraag vandaag nog offerte.

Bent u benieuwd naar de kosten van deze herstelwerkzaamheden, maakt u dan nu gebruik van ons offerteformulier. U verbindt zich tot niets maar bent wel op de hoogte van onze prijzen.

Gratis controle herstel betonrot (Waarde 200 euro). Vul hier uw gegevens in.

Straat, nr,
Stad/Gemeente
Art Deco appartement, 3 verdiepen. Betonrot boven de ramen.
Appartement 5 verdiepen, betonrot aan de dakrand.

Betonherstellingen opgelijst

Herstelling beton aan dakranden
Betonrot aan balkons
Herstel bovenzijde balkons
Reparatie betontrappen
Betonrot aan bedrijfsgebouwen

Mogelijkheden bij renovatie: nieuwe betegeling of coatinglaag.

Samenvatting

Betonrot geeft zeer veel schade aan balkons en terrassen. Deze schade wordt veroorzaakt door het roesten van het beton in de wapening en het gecombineerde uitzettende vermogen van dit roestproces. Door de vele symptomen van betonrot vroegtijdig te herkennen, kan er tijdig door deskundigen ingegrepen worden, zodat een grotere kost en ernstigere schade vermeden wordt. 

Bij een sterk aangetast balkon of terras kan de bewapening bloot liggen en kan de bewapening zelfs helemaal verdwijnen.

Er zijn verschillende verschijnselen die betonrot kunnen veroorzaken. Calciumchloride kan in de meeste gevallen hoogst waarschijnlijk aangeduid worden als de grootste boosdoener. Het blootliggend ijzerwerk zal bij de behandeling verwijderd worden en de wapening zal met een primer behandeld worden. Soms moet er een nieuwe wapening aangebracht worden. Bij balkons en terrassen zal de professional vaak een coatinglaag aanbrengen.

Degradatie betonrot stap voor stap: Stap 1, draagijzers roesten doordat er water bij de wapening komt. Stap 2, oxidatie zet het ijzer uit en drukt het beton weg. Stap 3, door regen en vorst  is het beton niet sterk genoeg meer om hier weerstand aan te bieden.
Stap 4, het beton is poreus geworden en begint af te breken.

Remediëring: De herstelling dient opnieuw een beschermende omgeving voor de wapening te creëren en vervolgens een extra bescherming tegen waterpenetratie te krijgen.

Betonrot in het nieuws

Brussel:

Elektronische controle betonrot. Een systeem van sensoren getest in tunnels Brussel om scheuren in het beton realtime te detecteren.

Een sensorsysteem dat momenteel wordt getest in de Rogier tunnel, zou uiteindelijk de noodzaak kunnen verminderen om technische controles te verminderen en zo vermijden dat tunnels meermaals onnodig worden gesloten.

Bij de renovatiewerkzaamheden op het dak van de Rogier tunnel, heeft Brussel Mobiliteit een team van ULB-onderzoekers belast met de installatie van apparaten die in realtime de stevigheid van de structuur. Er werden 4 sensor zones verdeeld over de lengte van de tunnel. Tijdens een testfase van 6 maanden sturen ze informatie door.

“We zullen de hechting tussen het oude beton en het nieuwe beton kunnen testen, maar dankzij een versnellingsmeter ook scheuren kunnen detecteren als gevolg van de trillingen door bovenliggend verkeer. De informatie over de toestand zoals betonrot, scheuren in beton zal  uiteindelijk op een eenvoudige smartphone kunnen worden verzonden. Aldus de onderzoekers. Bron “Le Soir”

Glasvezelversterkt Beton: Bekijk de wereldwijde en regionale Glasvezelversterkt beton (GFRC) Marke tegen 2030. Glasvezelversterkt beton (GFRC) brancheonderzoek vertegenwoordigt de marktbenodigdheden wat betreft waarde, volume, productielimiet, verzoek en marktpositie. Het totale rapport bestaat uit gedetailleerde individuele en kwantificeerbare gegevens. Bron : Hellensdoornieuwsblad

Lokeren: 

Verval van stadium tribune door schade aan beton.  Betonrot, verouderd sanitair en energievretende verwarming: Daknamstadion ligt er verwaarloosd bij. Zie bron Nieuwsblad.

Nijlen:

Gemeente denkt ernstig na over heropening oud zwembad: “Kans reëel dat we betonrot kunnen herstellen” Bron GVA

Logo concrete solution Londen

Londen: Concrete Solutions Events 

Beurs rond gebruik van Beton : 11 tot 13 juli 2022

Beschrijvingen van betonrot: 1) Aantasting van beton 2) Aantasting van beton door roest vanuit de wapening 3) Betonschade 4) Bouwkundig probleem 5) Corrosie in stenen 6) Door oxidatie barsten van beton 7) Schade aan gewapend beton 8) Wapeningscorrosie

Straat, nr,
Stad/Gemeente