Rodinia kop website

Betonrot herstellen firma

Betonrot geeft veel schade

Betonrot geeft veel schade aan balkons en terrassen, het vermindert de waarde van uw vastgoed. De schade wordt veroorzaakt door het roesten van het beton in de wapening en het gecombineerde uitzettende vermogen van dit roestproces. Door de vele symptomen van betonrot vroegtijdig te herkennen, kan er tijdig door deskundigen ingegrepen worden, zodat een grotere kost en ernstigere schade vermeden wordt. Bij een sterk aangetast balkon of terras kan de bewapening bloot liggen en kan de bewapening zelfs helemaal verdwijnen. Wanneer de bewapening verdwenen is dient er een nieuw gedeelte aangegoten te worden

Wanneer betonrot repareren?

Als er externe schade is die met het blote oog zichtbaar is. Bij schade aan beton zoals hieronder opgelijst.

Welke schade is waarschijnlijk betonrot?

roest aan bewapening van beton, drie plaatsen naast elkaar
 • Bewapening is zichtbaar
 • Roestverschijnselen
 • Zoutschade in de vorm van puistjes
 • Afbrokkelen van Beton
 • Opblazende verf – Afbladderende verf. Door waterindringing heeft de verflaag geen aanhechting meer
 • Scheuren in beton. Scheuren in beton, ook microscheuren, laten waterindringing door. Waterindringing die nog heviger is bij stuwende windvlagen.
 • Donkere roodbruine vlekken, meestal veroorzaakt door interne roestvorming in het beton

Wat zijn de oorzaken van betonrot?

 • De dekking van de wapening in het beton is niet voldoende zodat er zuurstof bij de bewapening komt en er roest ontstaat
 • Te hoog vochtgehalte in het beton, dit kan door een slechte dichtingslaag komen of door tegels welke water doorlaten
 • Door chloride schade. Bij hoge percentages chloride in het beton kan de wapening worden aangetast. Chloriden kunnen voorkomen in vrijwel alle grondstoffen voor betonpreparaten.
 • Carbonatieschade: door indringend water en CO2. Carbonatatie is een chemische reactie waarbij koolstofdioxide reageert met calciumhydroxide waarbij onoplosbaar calciumcarbonaat wordt gevormd.
 • Door indringend dooivocht. Balkons zijn sterk onderhevig aan temperatuurschokken. Net zoals op een brug heb je snel bevriezingsverschijnselen. Je krijgt snel krimp en uitzettingsverschijnselen waardoor bevroren vocht door kleine krimpscheurtjes onder de tegel geraakt.

Betonrot aan balkons herstellen

Betonrot geeft zeer veel schade aan balkons en terrassen, het vermindert de waarde van uw vastgoed. De schade wordt veroorzaakt door het roesten van het beton in de wapening en het gecombineerde uitzettende vermogen van dit roestproces.

Door de vele symptomen van betonrot vroegtijdig te herkennen, kan er tijdig door deskundigen ingegrepen worden, zodat een grotere kost en ernstigere schade vermeden wordt. Bij een sterk aangetast balkon of terras kan de bewapening bloot liggen en kan de bewapening zelfs helemaal verdwijnen.

Betonrot herstellen no 2
Herstel betonrot no3

Wacht niet te lang met betonrot te repareren

Hebt u verschijnselen ontdekt die op betonrot wijzen? Twijfel dan best niet te lang en probeer zo snel als het kan het probleem op te lossen zodat grotere schade en kosten vermeden worden, want het proces zal zich in de tijd sneller voortzetten.

Als de belasting op het beton en constructie te hoog wordt, de sterkte van het beton door scheuren verzwakt is, dan kunnen er zelfs grote stukken afbreken.

weggedrukte beton door roest aan de bewapening

Gezien de ernst van het schadebeeld is het zeker aan te raden om een professioneel en ervaren bedrijf in te schakelen die het stadium en de graad van schade van het betonrot detecteert. 

Wat is Carbonatatie?

Slecht beton heeft meer poriën en scheuren. Het kooldioxide uit de atmosfeer dringt via de poriën het beton binnen. Er vind een chemische reactie plaats. De vrije kalk in het beton wordt omgezet in kalksteen. Het natuurlijke proces wordt carbonisatie van het beton genoemd. De pH-waarde van het vocht in de poriën daalt onder de pH = 10 waarde. Zure regen en vervuilde lucht spelen ook een rol.

Vroeger werd er gebruik gemaakt van calciumchloride om de verharding te versnellen. Toen waren de gevolgen van dit product echter nog niet gekend. Vele jaren later, blijkt dat calciumchloride de stalen in het beton laat roesten en dit door de reactie met water en zuurstof. Bij erge aantastingen kan de bewapening bloot liggen en/of helemaal verdwijnen, zodat de stevigheid fors daalt.

Aandacht voor afwatering van een balkon.

Een groot probleem vormt het water (vochtprobleem) dat in de terrasconstructie doordringt. Deze infiltratie dient maximaal beperkt te worden. Bij oudere balkons zijn de talloze mortelvoegen nooit waterdicht.

In de bevloering kunnen door thermische werking scheurtjes ontstaan. Het binnengedrongen water zal de constructiedelen verzadigen. Balkons zijn vorstgevoelig zodat vorstschade en/of betonrot voor de hand ligt.

Het spreekt voor zich dat er goed beheer moet zijn van de afwatering. Zo wordt de vochtinfiltratie tot een strikt minimum beperkt.

Repareren van betonrot of aangetast beton

De aangetaste bestanddelen (het blootliggende vlechtwerk) zullen hierbij verwijderd worden tot op de onaangetaste wapening. Vervolgens zal de wapening met een specifieke primer behandeld worden, zodat het roestproces niet meer plaats kan vinden.

In andere gevallen kan er een nieuwe wapening of een hulpbekisting aangebracht wordt. Bij balkon- en terrassen, zal de deskundige een coatinglaag aanbrengen zodat het balkon of terrasvloer terug waterdicht is en blijft. Er zijn verschillende kleuren in de coatinglagen verkrijgbaar.

Herstel betonrot onderzijde balkon

Betonrot herstellen klein appartement.

De behandeling wordt met behulp van vezelgebonden middelen op cementbasis uitgevoerd. Deze middelen voldoen aan de recente milieueisen en zorgen van binnenuit voor een intense bescherming van de wapening.

Betonrot repareren? Gratis controle beton.

Bent u benieuwd naar de kosten van deze herstelwerkzaamheden? Maak dan nu gebruik van ons offerteformulier. U verbindt zich tot niets maar bent wel op de hoogte van de prijzen.

betonrot herstellen aan dakrand van appartement
betonrot herstellen aan kolommen van gebouw

Betonherstellingen opgelijst – Samenvatting

Herstelling beton aan dakranden
Betonrot aan balkons
Herstel bovenzijde balkons
Reparatie betontrappen
Betonrot aan bedrijfsgebouwen

Mogelijkheden vloeropbouw bij renovatie: nieuwe betegeling of coatinglaag.

Betonrot geeft zeer veel schade aan balkons en terrassen. Deze schade wordt veroorzaakt door het roesten van het beton in de wapening en het gecombineerde uitzettende vermogen van dit roestproces. Door de vele symptomen van betonrot vroegtijdig te herkennen, kan er tijdig door deskundigen ingegrepen worden, zodat een grotere kost en ernstigere schade vermeden wordt. 

Bij een sterk aangetast balkon of terras kan de bewapening bloot liggen en kan de bewapening zelfs helemaal verdwijnen.

Er zijn verschillende verschijnselen die betonrot kunnen veroorzaken. Calciumchloride kan in de meeste gevallen waarschijnlijk aangeduid worden als de grootste boosdoener. Het blootliggend ijzerwerk zal bij de behandeling verwijderd worden en de wapening zal met een primer behandeld worden. Soms moet er een nieuwe wapening aangebracht worden. Bij balkons en terrassen zal de professional vaak een coatinglaag aanbrengen.

De opeenvolgende degradatie stappen bij betonrot

Stap 1, draagijzers roesten doordat er water bij de wapening komt.

Stap 2, oxidatie zet het ijzer uit en drukt het beton weg.

Stap 3, door regen en vorst  is het beton niet sterk genoeg meer om hier weerstand aan te bieden.

Stap 4, het beton is poreus geworden en begint af te breken.

Remediëring: De herstelling dient opnieuw een beschermende omgeving voor de wapening te creëren en vervolgens een extra bescherming tegen waterpenetratie te krijgen.

Betonrot in het nieuws

Betonrot schouwburg antwerpen

Het gebouw zit vol betonrot, dat weghalen zou miljoenen kosten. Het gebouw zou tegen 2026 tegen de vlakte gaan volgens het schepencollege. Wat er in de plaats zou komen, is nog niet geweten. De stad is op zoek naar een nieuwe locatie voor een modern theatercomplex. Betonrot aan stadschouwburg Antwerpen.

De geplande afbraak van de Antwerpse Stadsschouwbrug lokt gemengde reacties uit. FEREB, de federatie van bedrijven gespecialiseerd in betonherstellingen, vraagt zich af of betonherstel hier voldoende overwogen is.

herstelwerken aan beton van pier blankenberge

Aan de Pier werd begonnen met het project, nieuwe wandelweg. De eerste grondwerken zijn gestart. Het werk zit perfect op schema. De oude wandelweg kampte jarenlang met betonrot. Het betonrot kon niet meer gerepareerd worden.

De Pier staat voor enkele jaren in de steigers. Tijdens deze renovatieronde ondergaat niet het kopgebouw, maar wel de wandelweg, een grondige metamorfose. Die zal er na de renovatie terug uitzien zoals de Pier in het interbellum. De renovatiewerken zullen vermoedelijk tot 2025 duren.  Website Stad Blankenberge

Elektronische controle betonrot. Een systeem van sensoren getest in tunnels Brussel om scheuren in het beton realtime te detecteren.

Een sensorsysteem dat momenteel wordt getest in de Rogier tunnel, zou uiteindelijk de noodzaak kunnen verminderen om technische controles te verminderen en zo vermijden dat tunnels meermaals onnodig worden gesloten.

Bij de renovatiewerkzaamheden op het dak van de Rogier tunnel, heeft Brussel Mobiliteit een team van ULB-onderzoekers belast met de installatie van apparaten die in realtime de stevigheid van de structuur. Er werden 4 sensor zones verdeeld over de lengte van de tunnel. Tijdens een testfase van 6 maanden sturen ze informatie door.

De hechting tussen het oude beton en het nieuwe beton kan getest worden, maar dankzij een versnellingsmeter ook scheuren kunnen detecteren als gevolg van de trillingen door bovenliggend verkeer. De informatie over de toestand zoals betonrot, scheuren in beton zal  uiteindelijk op een eenvoudige smartphone kunnen worden verzonden. Aldus de onderzoekers. Bron “Le Soir”

Gemeente denkt ernstig na over heropening oud zwembad: “Kans reëel dat we betonrot kunnen herstellen” Bron

Logo concrete solution Londen

Beurs rond gebruik van Beton : 11 tot 13 juli 2022