Rodinia kop website

Zonnepanelen plaatsen en onderhouden

Waarom zonnepanelen installeren?

Zonnepanelen op schuin pannendak

Zonnepanelen installeren is een populaire keuze die steeds meer mensen maken. Dat is niet vreemd, want zonnepanelen leveren op de korte en lange termijn besparingen op die voor veel huishoudens erg welkom zijn. Om zonnepanelen te laten plaatsen kunt u nog altijd een subsidie aanvragen bij de overheid. Het prijskaartje voor installeren van zonnepanelen is haalbaar voor meer mensen. Hoe zit het met de voor- en nadelen van zonnepanelen? Hoeveel zonnepanelen heeft een gemiddeld huishouden nodig en waar wordt de opgewekte energie opgeslagen?

Voordelen van zonnepanelen plaatsen.

De belangrijkste voordelen zijn dat u veel geld kunt besparen en zelfs geld kunt verdienen door uw stroom te verkopen aan het elektriciteitsnet. Als u zonnepanelen laat installeren dan stijgt de waarde van uw woning, omdat de woning energiezuiniger is gemaakt. U bent hiernaast onafhankelijk van energieleveranciers en u heeft altijd groene stroom tot uw beschikking. 

Biljetten van 5,10 en 20 euro als illustratie besparen met zonnepanelen

Het enige nadeel is dat het een tijdje duurt voordat u de investering heeft terugverdiend. Het is ook belangrijk om de meterkast aan te passen en voldoende ruimte te creëren voor de omvormer en een eventuele thuisbatterij. Zonnepanelen hebben periodiek onderhoud nodig, en omdat ze op het dak liggen is dit niet altijd haalbaar. Het is dus verstandig om periodiek een reiniger expert in te huren voor het reinigen van de zonnepanelen en een technisch expert voor onderhoud van het volledige systeem. 

Zoveel zonnepanelen heeft een gemiddeld huishouden nodig

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh stroom per jaar. In dit geval heeft u ongeveer 10 zonnepanelen nodig. Heeft u 4000 kWh stroom per jaar dan heeft u voldoende met 12 panelen. Hoeveel zonnepanelen er in werkelijkheid nodig zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Heeft u bijvoorbeeld een elektrische auto die thuis wordt opgeladen? Dan heeft u meer zonnepanelen nodig. Hetzelfde geldt als u een groot gezin heeft of wanneer er veel elektrische apparaten in de woning worden gebruikt. Geen zorgen, want de experts die zijn aangesloten bij Rodinia kunnen u van waardevol advies voorzien. 

Hoeveel kost 10 zonnepanelen installeren in 2023?

10 zonnepanelen geplaatst en aangesloten kost tussen 5500 en 8000 euro

Hoeveel kost 12 zonnepanelen installeren in 2023?

12 zonnepanelen geplaatst en aangesloten kost tussen 6500 en 9000 euro

Hoeveel kost een thuisbatterij?

thuisbatterij opslag energie van zonnepanelen, merk LG

Een thuisbatterij is een batterij met opslagcapaciteit. De thuisbatterij wordt gekoppeld aan de zonnepaneleninstallatie. Als de zonnepanelen stroom leveren die je niet direct verbruikt, dan slaat de thuisbatterij deze op in plaats van ze naar het net te sturen. Zo kan je die extra energie op een later moment alsnog gebruiken. Zo verhoog je uw zelfconsumptie en haal je meer rendement uit uw installatie.

Het is niet verplicht om een thuisbatterij aan te schaffen, maar als u overtollige energie wilt opslaan dan is het wel verstandig om een thuisbatterij aan te schaffen. Is het in de toekomst misschien nodig om de zonnepanelen uit te breiden? Dan is het ook mogelijk dat u een thuisbatterij nodig heeft om de energie op te slaan. De kost voor thuisbatterij van 5 kWh heeft een gemiddelde prijs van € 4000. Kiest u voor een thuisbatterij van 10 kWh dan betaalt u € 5000 tot € 8000 en voor een thuisbatterij van 20 kWh betaalt u gemiddeld € 15.000. 

Vergunning installeren van zonnepanelen

In de meeste gevallen kunt u zonnepanelen installeren zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit is anders, als het plaatselijke bestemmingsplan van uw gemeente dit aangeeft. Als u zonnepanelen laat installeren via de experts van Rodinia bouwsite, dan zoeken zij graag voor u uit of het aanvragen van een vergunning nodig is. Wij helpen u vervolgens met het indienen van deze aanvraag en zorgen ervoor dat alles geregeld is voordat wij aan de slag gaan. Bent u benieuwd naar wat het plaatsen van zonnepanelen voor u kost en wat het u oplevert?

Zonnepanelen Plaatsen in Aalst

Kies voor Specialist Installateur Energy Efficient uit Aalst.

Gino Aerts uit Aalst specialist plaatsen zonnepanelen.

Bent u op zoek naar een gespecialiseerde partner voor het plaatsen van zonnepanelen in Aalst? Zoek niet verder! Onze gerenommeerde installateur Gino Aerts van Energy Efficient, is dé expert op dit gebied. Met een ervaren team, bestaande uit de meewerkende zaakvoerder en twee bekwame professionals, staan wij klaar om uw zonnepanelenproject tot een succes te maken.

Lokaal Expertise en Vakmanschap

Energy Efficient, gevestigd in Aalst, is meer dan zomaar een installatiebedrijf. Wij bieden een toegewijd team van vakmensen, waaronder een installateur in uw buurt, die gespecialiseerd zijn in electromechanica en automatisatie. Of u nu een particuliere klant bent of een bedrijfseigenaar, wij zijn er om hoogwaardige oplossingen te bieden voor zowel zonnepanelen, laadpalen als thuisbatterijen.

Persoonlijke Benadering, Transparante Offertes

Bij Energy Efficient gaan wij verder dan alleen installatie. Onze toegewijde zaakvoerder komt persoonlijk bij u langs om uw behoeften te bespreken en een op maat gemaakte offerte te presenteren. Geen verrassingen achteraf, zoals u wellicht eerder hebt ervaren bij bouw en installatie firma’s met externe verkopers. Wij streven naar transparantie en duidelijkheid gedurende het hele proces. Ook achteraf.

Opteer voor Kwaliteit en Service

Kies voor Energy Efficient als uw betrouwbare partner voor het plaatsen van zonnepanelen in Aalst. Wij staan garant voor hoogwaardige materialen, vakmanschap en een persoonlijke benadering. Samen streven we naar energie-efficiëntie en duurzaamheid in uw leef- en werkomgeving.

Betrouwbare Partner in de Regio Aalst

Ons werkterrein strekt zich uit tot de ruime omgeving van Aalst. Als lokale partner begrijpen wij de specifieke behoeften en uitdagingen van onze buren. Ons team staat paraat om duurzame energieoplossingen te leveren die niet alleen bijdragen aan uw energie-efficiëntie, maar ook aan een groenere toekomst voor onze regio. Ook na de installatie zijn we in uw buurt.

Vraag offerte aan bij Gino

Neem vandaag nog contact op met Gino voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij uw energietoekomst kunnen veranderen. Uw zoektocht naar een deskundige installateur eindigt hier bij Energy Efficient.

Hoelang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben een zeer lange levensduur. Ze zetten zonlicht om in elektriciteit. Er zijn zelfs nog werkende zonnepanelen die al 50 jaar oud zijn. Desondanks worden oudere panelen geleidelijk vervangen door nieuwe exemplaren, omdat deze meer stroom kunnen leveren op dezelfde oppervlakte.

Een omvormer heeft doorgaans een levensduur van tien tot vijftien jaar. Hoewel fabrikanten vaak vijf of tien jaar garantie geven, betekent dit niet dat je ze direct na die periode moet vervangen.

De aluminium draagstructuur en dakhaken zijn roestbestendig en kunnen dus tientallen jaren meegaan. De kabels hebben echter te maken met erosie door zon en water, en na twintig jaar zullen ze minder efficiënt functioneren.

Hoe herken je rendement verlies van zonnepanelen?

Net zoals andere apparaten ondervinden zonnepanelen na verloop van tijd rendementsverlies. Het is echter praktisch onuitvoerbaar om regelmatig een test uit te voeren onder identieke weersomstandigheden. We gaan tegenwoordig uit van een gemiddeld jaarlijks rendementsverlies van 0,3 procent.

Bij fel zonlicht zal je vaak geen merkbaar rendementsverlies opmerken. Wanneer de panelen erg vervuild zijn, kan er wel duidelijke achteruitgang zijn. In dat geval dienen ze gereinigd te worden.

10 x F.A.Q. over zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen. Deze cellen bestaan uit halfgeleiders die elektronen genereren wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht.

Zijn zonnepanelen geschikt voor mijn woning?

Zonnepanelen zijn geschikt voor de meeste woningen, maar het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de oriëntatie van het dak, schaduwval en het beschikbare dakoppervlak. Een professionele evaluatie kan u helpen bepalen of uw woning geschikt is.

Meer of minder opbrengst?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt af van uw energieverbruik en de beschikbare ruimte op uw dak. Een zonne-installateur kan u helpen de juiste hoeveelheid te bepalen op basis van uw specifieke behoeften.

Hoeveel energie kunnen zonnepanelen opwekken?

De energieopbrengst van zonnepanelen varieert afhankelijk van factoren zoals de locatie, de oriëntatie van het dak en eventuele schaduw. Over het algemeen kunnen zonnepanelen jaarlijks tussen de 70% en 90% van het verwachte energiepotentieel opwekken.

Zijn zonnepanelen onderhoudsintensief?

Over het algemeen vereisen zonnepanelen weinig onderhoud. Het is aan te raden om ze regelmatig schoon te maken en te controleren op mogelijke schade. In de meeste gevallen is een jaarlijkse inspectie voldoende om de efficiëntie te behouden.

Kan ik zonne-energie opslaan?

Ja, u kunt zonne-energie opslaan door middel van een batterijsysteem. Deze batterijen slaan overtollige energie op die overdag wordt opgewekt, zodat u deze ’s avonds of op bewolkte dagen kunt gebruiken.

Kom ik in aanmerking voor subsidies of financiële voordelen?

Dit varieert per land en regio. Het is raadzaam om de lokale overheid en energieagentschappen te raadplegen om te zien welke subsidies, belastingvoordelen of andere financiële stimulansen beschikbaar zijn voor zonne-energieprojecten.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben meestal een levensduur van 25 tot 30 jaar. Ze kunnen echter nog steeds energie genereren na deze periode, zij het met een lichte afname in de opbrengst.

Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?

De installatietijd varieert afhankelijk van de grootte van het systeem en de complexiteit van de installatie. In de meeste gevallen kan de installatie binnen 1 tot 3 dagen worden voltooid.

Wat gebeurt er met mijn elektriciteitsrekening nadat ik zonnepanelen heb geïnstalleerd?

Met zonnepanelen kunt u uw elektriciteitsrekening verlagen of zelfs volledig elimineren, afhankelijk van de hoeveelheid opgewekte energie. U kunt ook in aanmerking komen voor een terug-lever-vergoedingen als u overtollige energie terug levert aan het elektriciteitsnet.

Blikseminslag bij een dak met zonnepanelen?

Waar een bliksem inslaat is niet te voorspellen, meestal is dat op het hoogste punt van een woning en dat zijn zelden de zonnepanelen. Je kan je tegen blikseminslag proberen te beschermen door een bliksemafleider te laten plaatsen. Dat is een dat is een stevig prijskaartje en voor woningen wordt dat daarom bijna nooit gedaan.

Zonepanelen aarden

Het is belangrijk om je zonnepanelen te aarden. Zonnepanelen worden geïnstalleerd op een metalen frame. Dat montagesysteem moet verbonden worden met de aarding van je woning. Zo voorkom je dat elektriciteit zich bij een blikseminslag kan verspreiden. Elke installateur zal dit doen, controleren is de boodschap.

Brandverzekering en zonnepanelen

Zonnepanelen zijn gedekt in de brandverzekeringen in ons land. In de meeste verzekeringspolissen zijn zonnepanelen automatisch gedekt, maar als je ze later op je dak installeert, is het zeker goed om ze aan te melden bij je verzekeraar.

icon zonneenrgie, promotie zonnepanelen, tekening zon

Zonnepanelen: de investering die zichzelf terugverdient

Met zonnepanelen verdien je geld, de waarde van je woning stijgt en je hebt altijd duurzame groene stroom tot je beschikking. Zonnepanelen hebben veel voordelen, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Ze zorgen voor een verminderde energierekening en een lagere CO2-uitstoot. Bovendien worden de installaties door de overheid in Vlaanderen gestimuleerd met zonnepanelen premies en belastingverminderingen. Dit maakt zonnepanelen een zeer interessante investering, die zichzelf op lange termijn terugverdient.

Als je dit jaar zonnepanelen laat plaatsen, pik je nog snel een graantje mee van de overheidsmaatregelen. Deze maatregelen lopen af begin 2024, dus wacht niet te lang!. Bron Nieuwsblad

kv mechelen plaatst extra zonnepanelen

KV Mechelen plaatste in 2020 213 zonnepanelen. In 2023 plaatste het extra 565 zonnepanelen op het dak van het stadion in Mechelen. De nieuwe panelen produceren jaarlijks + 280.000 kilowattuur groene energie. De club wil met deze investering haar ecologische voetafdruk verkleinen en een voortrekkersrol spelen in de energietransitie. KV Mechelen