Rodinia kop website

Warmtepomp plaatsen – Wat kost een warmtepomp?

Waarom een warmtepomp plaatsen?

Warmtepomp techniek

Een warmtepomp is de perfecte manier om gratis energie uit de natuur te onttrekken. Afhankelijk van het soort waterpomp haalt de installatie energie uit de grond, de lucht of uit grondwater. De warmtepomp zorgt vervolgens voor het verhogen van de temperatuur. De warmte die de pomp creëert wordt gebruikt voor de centrale verwarming en bijvoorbeeld het warme water dat uit de douche komt. Dit levert een enorme energiebesparing op.

5 voordelen van een warmtepomp

Energiezuinig

Een warmtepomp is een zeer energiezuinige verwarmingsoplossing. Het maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte in de lucht, bodem of grondwater, en verbruikt slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit om de warmte te verplaatsen. Hierdoor kan een warmtepomp aanzienlijke energiebesparingen opleveren in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, wat resulteert in lagere energiekosten.

Milieuvriendelijk

Een warmtepomp stoot minder CO2 uit in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen, zoals gas of stookolie. Doordat het gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen, draagt een warmtepomp bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en helpt het de klimaatverandering te bestrijden.

Duurzaam

Warmtepompen hebben een langere levensduur in vergelijking met veel andere verwarmingssystemen. Met regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik kunnen warmtepompen tot wel 20 jaar of langer meegaan, wat resulteert in een langdurige en betrouwbare verwarmingsoplossing voor uw huis.

Warmtepomp groene energie

Koelfunctie

Veel warmtepompen hebben ook een koelfunctie, waardoor ze kunnen worden gebruikt om uw huis in de zomer te koelen. Dit elimineert de noodzaak van aparte airconditioningsystemen, waardoor u het hele jaar door comfort kunt ervaren met slechts één apparaat.

Financiële voordelen:

Hoewel de initiële investering voor een warmtepomp hoger kan zijn dan voor traditionele verwarmingssystemen, zijn er verschillende financiële voordelen op de lange termijn. Afhankelijk van welke regio in België of Nederland waarin u woont, kunt u in aanmerking komen voor subsidies. Bovendien kunnen de energiebesparingen die u realiseert door een warmtepomp te gebruiken, u helpen om lagere energierekeningen te hebben.

De werking van een warmtepomp uitgelegd

Een warmtepomp is een energiezuinig verwarmingssysteem dat gebruik maakt van de principes van warmteoverdracht. Het werkt door warmte uit de omgeving te onttrekken, zoals de lucht, de bodem of het grondwater, en deze warmte vervolgens op te waarderen om te worden gebruikt voor verwarmingsdoeleinden.

Technische uitleg warmtepomp

De werking van een warmtepomp is gebaseerd op het circuleren van een koelmiddel, ook wel bekend als een refrigerant. Het koelmiddel wordt door een gesloten systeem van leidingen en componenten gepompt. Allereerst neemt de warmtepomp warmte op uit de bron, bijvoorbeeld de buitenlucht via een buitenunit. De compressor, een belangrijk onderdeel van de warmtepomp, perst het koelmiddel samen, waardoor de temperatuur en druk toenemen.

Vervolgens wordt het opgewarmde koelmiddel door een warmtewisselaar geleid, waar het zijn warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem van het gebouw. Dit kan bijvoorbeeld vloerverwarming, radiatoren of een luchtverwarmingssysteem zijn. Nadat het koelmiddel zijn warmte heeft overgedragen, wordt het opnieuw naar de compressor gestuurd om opnieuw opgewarmd te worden. Dit proces herhaalt zich continu, waardoor er voortdurend warmte wordt geleverd aan het gebouw.

Soorten van warmtepompen, ontdek de diversiteit.

Een lucht – water warmtepomp 

Hot and cold warmtepomp

Een luchtwaterwarmtepomp wordt het meest geplaatst, het haalt warmte uit de buitenlucht met behulp van een buitenunit met een ventilator. De warmte wordt via een watercircuit naar een afgiftesysteem geleid, zoals bijvoorbeeld de vloerverwarming, de radiatoren of het water uit de douche. Het grootste voordeel van deze warmtepomp is dat de installatie eenvoudig de plaatsen is. Dit zorgt ervoor dat de installatiekosten ook lager liggen dan andere warmtepompen. 

Hybride warmtepomp

Een hybride waterpomp is een intelligent systeem en werkt in combinatie van een luchtwaterwarmtepomp en een condensatieketel. De warmtepomp maakt op basis van de huidige energieprijzen de keus om de goedkoopste warmtebron te kiezen: gas of de buitenlucht. Op de manier kunt u maximaal besparen op de energierekening met een hybride waterpomp. 

Geothermische warmtepomp 

Een geothermische warmtepomp is lastiger te installeren. Deze pompen worden ook wel grond-waterwarmtepompen genoemd. Deze pompen onttrekken warmte aan de aardbodem met behulp van een horizontaal ingegraven systeem.

Lucht – lucht warmtepomp 

Het is ook mogelijk om een luchtluchtwarmtepomp te laten installeren. Deze warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht via een binnen-unit met ventilator en blaast de warme lucht door de woning. De meerderheid van lucht-luchtwarmtepompen kunnen ook koelen, waardoor de ingezet kunnen worden als airco in de zomer en als verwarming in de winter. 

Wat kost het plaatsen een warmtepomp?

Lucht – water warmtepomp € 7.500 à 12.500
Hybride warmtepomp € 5.000 à 7.000
Water – water warmtepomp € 15.000 à 20.000
Grond – water warmtepomp € 10.000 à 24.000
Lucht – lucht warmtepomp vanaf € 2.500