Rodinia kop website

Wat kost een renovatie van een badkamer?

gerenoveerde stijlbadkamer met warm licht

De kosten van een badkamerrenovatie variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van de badkamer, de materialen die worden gebruikt en de complexiteit van de renovatie. Een kleine badkamerrenovatie kan al vanaf €5000,- worden uitgevoerd, terwijl een complete renovatie van een grote badkamer wel €15.000,- of meer kan kosten.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor een badkamerrenovatie:

 • Kleine badkamerrenovatie: €5000,- – €10.000,-
 • Standaard badkamerrenovatie: €10.000,- – €15.000,-
 • Complete badkamerrenovatie: €15.000,- – €25.000,-
 • Wat zijn de factoren die de kosten van een badkamerrenovatie beïnvloeden?

De volgende factoren hebben invloed op de kosten van een badkamerrenovatie:

 • Grootte van de badkamer: Een kleine badkamer is goedkoper te renoveren dan een grote badkamer.
 • Materialen die worden gebruikt: De kosten van de materialen die worden gebruikt voor de renovatie, zoals tegels, sanitair en kranen, hebben ook invloed op de totale kosten van de renovatie.
 • Complexiteit van de renovatie: Een eenvoudige renovatie is goedkoper dan een complexe renovatie, waarbij bijvoorbeeld de leidingen of de vloer moeten worden vernieuwd.
 • Hoe kan ik de kosten van een badkamerrenovatie beperken?

Er zijn een aantal manieren om de kosten van een badkamerrenovatie te beperken:

3 modellen van badkamers, lavabo en douche.
 • Kies voor eenvoudige materialen: Eenvoudige materialen, zoals witte tegels en basissanitaire voorzieningen, zijn goedkoper dan luxe materialen.
 • Beperk de complexiteit van de renovatie: Een eenvoudige renovatie is goedkoper dan een complexe renovatie.
 • Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven: Door offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven, kun je de prijzen vergelijken en het beste aanbod vinden.
 • Waar moet ik op letten bij het kiezen van een badkamerrenovatiebedrijf?

Bij het kiezen van een badkamerrenovatiebedrijf is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

 • Ervaring: Het bedrijf moet ervaring hebben met badkamerrenovaties.
 • Reputatie: Het bedrijf moet een goede reputatie hebben.
 • Offerte: De offerte moet duidelijk en overzichtelijk zijn.
 • Garantie: Het bedrijf moet een garantie geven op de werkzaamheden.

Voorbereiding bij een badkamer renovatie

Het uitvoeren van een badkamer renovatie begint bij een goede voorbereiding. U moet vooraf weten welke stappen er uitgevoerd moeten worden om een goed verloop van het proces te kunnen garanderen. Dit zijn alle stappen die er gezet moeten worden tijdens het renoveren van een complete badkamer. 

Het maken van nieuwe tekeningen

Om inzichtelijk te maken hoe het met de huidige installaties zit, is het belangrijk om een badkamerplan en schema op te laten stellen. In dit plan staat omschreven wat de huidige situatie is en hoe de nieuwe situatie eruit moet zien. Het omvat informatie over stopcontacten, lichtpunten, schakelaars, de aan- en afvoeren van het water, de plaatsing van verwarming en verluchting en de muren. 

De complete badkamer renoveren

Moderne strak ingerichte badkamer

Voordat u aan de slag gaat met het renoveren van de badkamer, is het belangrijk om voorbereidingen te treffen. Houdt er rekening mee dat uw badkamer gemiddeld 5 tot 14 dagen onbruikbaar is, afhankelijk van de grootte van het project.

Omdat de badkamer volledig onbruikbaar is, is het verstandig om een alternatief te bedenken. U kunt met vrienden, familieleden of buren afspreken om gebruik te maken van hun badkamer. Het is ook mogelijk om een tijdelijke douchecontainer in te huren. Dit biedt meer privacy en zorgt er bovendien voor dat u zonder afspraken met anderen, gebruik kunt maken van de tijdelijke badkamer. 

De badkamer strippen 

Op basis van de ontwerpen en het bijbehorende badkamerplan, starten de experts van Rodinia Bouwsite met het strippen van de oude badkamer. Tijdens deze werkzaamheden worden oude meubelen, spiegels en badkamerelementen verwijderd. Ook de muren en vloeren worden van bekleding ontdaan. Hierna worden loszittende delen van de muren gerepareerd en gecontroleerd op vochtproblemen in de binnen- en buitenmuren. Indien er vochtproblemen worden geconstateerd dan moet u deze behandelen voordat de nieuwe badkamer wordt geplaatst. Zo voorkomt u problemen op een later moment. 

Het aanpassen en vernieuwen van de leidingen

Is de badkamervloer opengebroken, dan pakken wij het renovatieplan erbij. De aan- en afvoerleidingen die nog in goede staat zijn worden opnieuw gebruikt. Mochten de leidingen omgelegd moeten worden, dan is het soms voldoende om koppelstukken te gebruiken. Alle afvoeren die verouderd zijn worden vervangen en aangesloten op de hoofdafvoer. Voor de afvoer van toiletwater gebruiken wij aparte afvoerleidingen.

Elektriciteit aanpassen

Bij een volledige badkamer renovatie is het zeer waarschijnlijk dat de oude elektrische installaties zoals ventilatie niet meer voldoen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische kabels, stopcontacten en lichtpunten die op een andere plek geplaatst moeten worden. Bij het verbouwen van een vochtige ruimte zoals de badkamer, is het belangrijk om de ruimte op te delen in verschillende zones. Op die manier weten de werkmannen welke elektrische onderdelen waar geplaatst kunnen worden.

Reclame Saniweb
Altijd wel een korting bij saniweb

Onze vakmannen controleren de lichtpunten, de ventilatie, verwarming en stopcontacten. Ook de kranen van het warme en koude water ondergaan de controle. Hierbij wordt ook gekeken naar de waterdruk en hoe het water in de nieuwe badkamer wegloopt.

Bezettingswerken voor de vloer en de muren

Als alle elektriciteitsdraden en waterleidingen op hun plek liggen, dan is het tijd voor de bezettingswerken van de vloer en de muren. De muren worden opnieuw gecementeerd, waarna zij worden voorzien van nieuwe muurtegels. Hetzelfde geld voor de buitenzijde van bijvoorbeeld het bad.

De cement chape vormt de basis voor de vloerbekleding. Vloerverwarming kan eventueel op de chape geplaatst worden. Indien nodig kan de vloer ook direct geïsoleerd worden. Dat zorgt voor een comfortabele badkamer en een lagere energierekening op langere termijn. 

Afwerking van het plafond 

Na de muren worden het badkamerplafond afgewerkt. Voor de afwerking van het plafond kunt u kiezen uit verschillende materialen. Is het plafond van de badkamer niet voorzien van bepleistering, dan kan het lonen om een verlaagd plafond te laten plaatsen. Hier kunnen luchtkanalen in verstopt worden en maakt het eenvoudiger om sfeerverlichting in de badkamer te installeren. 

5% korting op alles bij Saniweb, Saniweb heeft wat je zoekt! Grootste sanitaire web assortiment van met kwalitatieve A-merken en trendy design. Uitgeroepen tot beste webwinkel van 2021 – 2022

Logo Saniweb

Eindafwerking van de nieuwe badkamer 

mevrouw relaxt in een bad

Tot slot wordt de rest van de badkamer afgewerkt. De badkamermeubelen worden geplaatst en aangesloten. De siliconen van het nieuwe bad of de nieuwe douchecabine worden gemonteerd.

Nadat alles in orde is bevonden, leveren wij uw badkamer op en kunt u genieten van een compleet nieuwe badkamer die volledig naar uw smaak is ontworpen. Wilt u meer weten over onze volledige badkamerrenovaties? Neem dan nu contact met ons op.