Rodinia kop website

Wat kosten ramen en deuren vervangen?

Ramen en deuren laten plaatsen

Nieuwe ramen en deuren laten plaatsen zorgt voor een volledig nieuwe uitstraling van uw pand. Dit is echter niet de enige reden om nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen. Soms zijn ze gewoon aan vervanging toe door ouderdom of omdat u net een nieuw huis heeft gekocht en u de woning renoveert naar uw eigen smaak. De verschillende materialen die beschikbaar zijn hebben eigen voor- en nadelen en een eigen prijskaartje.  

Verschillende materialen voor de ramen en deuren

Dubbel glas raam vast alu

Om uw woning of pand te complimenteren met de juiste deuren en ramen is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Tegenwoordig zijn er verschillende materialen beschikbaar waar u de deuren en ramen van kunt laten maken, waaronder hout, aluminium en kunststof. 

Ramen en deuren van PVC of aluminium? Of Hout?

Verschillende materialen hebben voor- en nadelen waar u rekening mee moet houden. Kiest u bijvoorbeeld voor houten deuren en ramen, dan hebben ze een zeer lange levensduur. Het is alleen wel belangrijk om het hout periodiek te onderhouden. Het onderhoud van hout is een vrij intensieve klus. Het hout moet geschuurd en gebeitst of geverfd worden om de kwaliteit hoog te houden. 

Bent u op zoek naar een materiaal dat weinig tot geen onderhoud nodig heeft? Dan is het verstandig om voor kunststof of aluminium te kiezen. Kunststof heeft een beperkte draagkracht vergeleken met hout en aluminium, maar heeft bijna geen onderhoud nodig. Het afvegen van de deuren en ramen met een doek is voldoende om ze schoon te houden. Aluminium is erg duur, maar past goed bij moderne gebouwen. 

De gemiddelde prijs van ramen en deuren laten plaatsen

Ramen laten plaatsen

Collage ramen en deuren

De prijs van het laten plaatsen van ramen wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de loonkosten, plaatsingskosten, de materiaalkeuze en het type raam. Kiest u voor kunststof dan betaalt u voor een vast raam gemiddeld € 100 tot € 250 per vierkante meter. Voor hout betaalt u € 150 tot € 300 en voor aluminium moet u rekenen op € 250 tot € 400 per vierkante meter. De prijzen van draai- of kiepramen schommelen tussen de € 150 en € 550. De materiaalkeuze heeft in dit geval een grote invloed op de gemiddelde prijs per vierkante meter. Wilt u schuiframen laten plaatsen? Houd dan rekening met € 700 tot € 1500 per vierkante meter. 

Buitendeur laten plaatsen

De gemiddelde prijs voor het laten plaatsen van een buitendeur is doorgaans hoger dan de kosten voor het laten plaatsen van een raam. Deuren moeten namelijk voldoen aan verschillende veiligheids- en kwaliteitseisen. Houdt daarom rekening met een gemiddeld bedrag van € 1400 tot € 2000 voor een kunststof buitendeur en gemiddeld € 1500 tot € 2200 voor een houten deur. Gaat u voor aluminium? Dan ligt de prijs tussen de € 1700 en de € 2500. Aluminium schuifdeuren spannen de kroon met een gemiddelde prijs van € 1500 tot maar liefst € 6000. 

Het laten plaatsen van een nieuwe binnendeur is gelukkig een stuk minder duur. De gemiddelde prijs voor een houten of stalen binnendeur ligt tussen de € 300 en € 900. Kunststof binnendeuren hebben een gemiddelde prijs van € 150 tot € 500. Benieuwd naar wat het kost om uw deuren en ramen te laten vervangen?