Rodinia kop website

Ventilatie plaatsen – Welk ventilatie systeem heb ik nodig?

Ventilatiesysteem in de woning & de badkamer

U merkt dat ventilatie-industrie booming is. Maar waarom verbouwen mensen nog steeds huizen zonder ventilatoren te plaatsen? Waarom worden bestaande woningen niet voorzien van goede ventilatiesystemen en systemen waarmee je kunt ventileren? Wat zijn de voordelen van ventilatie en ventileren? Wat levert het u op? Wij beantwoorden enkele vragen en laten zien hoe je het probleem van onvoldoende ventilatie in huis kunt voorkomen. Hier leert u over het verschil tussen passieve ventilatie en actieve ventilatie, hoe u binnenlucht kunt regelen en meer! Het belang van goede ventilatie kan je niet onderschatten. Lucht moet goed kunnen circuleren. Dat is goed voor ons lichaam en zo blijven we gezond.

Waarom een ventilatie systeem plaatsen?

Een goed geïsoleerd maar niet voldoende geventileerd huis? Dan krijg je gegarandeerd problemen door slechte luchtcirculatie. Het is nadelig voor de luchtkwaliteit en je gezondheid. Door goed te ventileren kun je dit soort problemen voorkomen. Hoe kan je goede ventilatie bereiken zonder al te veel warmteverlies?

Wanneer er helemaal geen ventilatie in de woning aanwezig is, zal de luchtvochtigheid, CO2 gehalte en fijnstofpercentage in de woning stijgen. Dit is geen goed klimaat om in te leven.

Wanneer er maximaal geventileerd wordt zoals voorgeschreven staat in de ventilatienormen van bijvoorbeeld residentiële gebouwen, dan zullen bovenstaande nadelen niet meer aanwezig zijn of worden deze tot een minimum beperkt. Daarom is het van belang om voor een goede ventilatie in de woning te zorgen. Hierbij moet dus ook gelet worden dat er niet té overdadig geventileerd wordt.

Wat kost een ventilatie systeem geplaatst?

Systeem A = Natuurlijke toevoer – Natuurlijke afvoer

Systeem B = Geforceerde toevoer – Natuurlijke afvoer +/- 1000 €

Systeem C = Geforceerde afvoer – Natuurlijke toevoer +/- 2500 €

Systeem D Geforceerde afvoer – Geforceerde toevoer +/- 4500 €

Zelf ventilatiesysteem plaatsen? Bezoek de no 1 webshop voor ventilatie toestellen.

Ventilatieshop.be

Uw woning koel houden in de zomer.

Laat de zon buiten

Ventileren -Houdt de warmte buiten

Hoewel je overdag je ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houdt, betekent dit niet dat de zon niet naar binnen kan schijnen, vooral door het glas in je ramen en deuren. Om dit te voorkomen, kan het installeren van zonwering aan de buitenkant van je woning wonderen doen. Door de zonwering aan de buitenkant te plaatsen, voorkom je dat de zon het glas opwarmt en warmte naar binnen laat komen. Daarnaast kun je ook denken aan het gebruik van een pergola, terrasoverkapping of strategisch geplaatste bomen of struiken om te voorkomen dat direct zonlicht je huis binnenvalt.

Isoleer en hou de warmte tegen

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar door je huis goed te isoleren, kun je je effectief wapenen tegen hitte. Goede isolatie zorgt ervoor dat je in de winter de warmte binnenhoudt, maar in de zomer juist buiten houdt. Het is echter belangrijk om overdag ramen en deuren gesloten te houden om te voorkomen dat warmte naar binnen sijpelt. Het gebruik van (drievoudig) glas met hoog rendement is een andere manier om je woning te isoleren en warmte buiten te houden. Als je kiest voor drievoudig glas, kun je zelfs het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van je raam fysiek voelen.

Slim verluchten en ventileren

Als de warmte toch je huis binnendringt, is het belangrijk om het zo snel mogelijk weer naar buiten te krijgen. Maak ’s nachts gebruik van de lagere buitentemperaturen om je huis af te koelen en te ventileren. Op die manier kun je de volgende dag starten in een frisser binnenklimaat. Als je over een ventilatiesysteem beschikt, kun je dit ook extra laten werken. Let echter goed op de thermostaat: als de temperatuur begint te stijgen, betekent dit dat het buiten warmer is dan binnen en moet je stoppen met ventileren. Het slim maken van je systeem, bijvoorbeeld met behulp van een app, kan daarbij helpen. Op die manier verbruik je ook nog eens minder energie.

Zorg buiten voor afkoeling

Als het niet lukt om de warmte buiten te houden of als je de zomerse dagen het liefst buiten doorbrengt, zijn er ook manieren om het comfortabel te maken op je terras en in je tuin. Door het installeren van een terrasoverkapping of zonnescherm kun je schaduwrijke plekken creëren waar de krachtigste zonnestralen minder invloed hebben op je comfort. Bovendien bescherm je zo ook de binnenruimtes tegen hitte. Als het binnen je budget past, kun je zelfs overwegen om een zwembad aan te leggen. Als je een ecologisch verantwoorde keuze wilt maken, is een zwemvijver een goede optie. Maar zelfs met een buitendouche kun je tijdens de zomer koel blijven.