Rodinia kop website

Dakwerken – Aannemers, prijzen, werkwijzen en materialen

Als het gaat om woningonderhoud, is het vernieuwen van een schuin dak een van de meest impactvolle investeringen die je kunt doen. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van het vernieuwen van een schuin dak, de verschillende materialen en technieken die je kunt gebruiken, en hoe je de juiste aannemer kunt kiezen voor dit belangrijke project

Dakwerken. Raadgevingen van de architect.

Tips voor een succesvolle transformatie van je dak

Architect dakwerken

Een goed onderhouden dak is essentieel voor de bescherming van je huis en de waarde van je woning. Na verloop van tijd kan een dak echter verslijten door veroudering, beschadigingen of een veranderingen in het ontwerp van het dak. In dergelijke gevallen is een dakrenovatie noodzakelijk om de levensduur van de woning te waarborgen en de functionaliteit van je dak te herstellen. In dit artikel bespreken we de tekenen die aangeven dat je dak aan vernieuwing toe is. We bespreken de verschillende renovatie opties en enkele handige tips voor het plannen en uitvoeren van een succesvolle dakrenovatie.

Wanneer heeft een dak renovatie nodig?

Veroudering is een veelvoorkomende reden voor renovatie, waarbij dakbedekking zijn effectiviteit verliest na verloop van tijd. Daarnaast kunnen beschadigingen, zoals lekkages, scheuren of losse dakpannen, duiden op de behoefte aan renovatie. Veranderingen in het ontwerp van het dak, zoals het toevoegen van een dakkapel of het creëren van extra ruimte, vereisen ook aanpassingen aan het dak om structurele integriteit en waterdichtheid te behouden.

Renovatie-opties en planning

Bij het plannen van een dakrenovatie zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Je kunt ervoor kiezen om de dakbedekking volledig te vervangen of te kiezen voor een gedeeltelijke renovatie, waarbij alleen beschadigde delen worden hersteld. Het is ook mogelijk om ook nieuwe isolatie toe te voegen of de dakstructuur te versterken. Het is raadzaam om een professionele dakdekker te raadplegen om de beste renovatie-optie voor jouw situatie te bepalen en de benodigde materialen en kosten te bespreken.

Bij het plannen van de renovatie is timing essentieel. Zorg voor de benodigde vergunningen en overleg met buren of huurders die mogelijk overlast kunnen ervaren tijdens de renovatie.

Tips voor een succesvolle dakrenovatie

Om een succesvolle dakrenovatie te waarborgen, is het belangrijk om enkele nuttige tips in gedachten te houden. Ten eerste, werk samen met een ervaren en betrouwbare dakdekker om de renovatie uit te voeren. Vraag om referenties en bekijk eerdere projecten om hun vakmanschap te beoordelen. Door deze tips in acht te nemen en samen te werken met professionals, kun je een succesvolle dakrenovatie realiseren en de levensduur en functionaliteit van je dak aanzienlijk verlengen.


Samenvatting. Door de tekenen van veroudering, beschadigingen of veranderingen in het ontwerp van het dak te herkennen, kun je op tijd actie ondernemen. Met een gedegen renovatieplan en de juiste professionele hulp kun je ervoor zorgen dat je dak weer in optimale staat verkeert en je huis de nodige bescherming biedt voor de komende jaren

Wat kost een schuin dak vernieuwen in 2023?

reclamebord investering renovatie dak, bankkaarten op hand

Een dak hoeft niet altijd volledig vernieuwd te worden. Het kan voldoende zijn om bepaalde delen van de dakconstructie te vervangen of te ondersteunen en soms hoeft zelfs alleen de dakbedekking vervangen te worden. Zomaar een vierkante meter prijs verkondigen, zoals op veel websites, is dan ook absurd en populistisch. Dat houdt geen steek. Veel websites en forums die m² prijzen afficheren verkondigen foutieve informatie waar je niet veel aanhebt. Om toch een richtprijs te hebben waar u zich kan op oriënteren kan je volgende vuistregel gebruiken.

Meer in detail. Hoeveel kost een hellend dak?

Voor een hellend dak van een gesloten bebouwing 6 meter breed, betaal je tussen de 10.000 en de 15.000 euro.

Voor een alleenstaande gezinswoning betaal je al gauw rond de 20.000 euro.

Voor dakramen geplaatst betaal je gemiddeld tussen de 800 en 2000 euro, afhankelijk van de grootte.

Welke soorten dakbedekking zijn er voor een schuin dak

Mix van soorten daken

Bij het kiezen van de juiste dakbedekking voor een schuin dak of hellend dak is het essentieel om rekening te houden met de gewenste esthetiek, duurzaamheid en budget. Een professionele dakwerker kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Hieronder vind je een uitgebreide lijst ter ondersteuning van jouw beslissing.

Dakpannen voor schuine daken

Dakpannen zijn platte, meestal rechthoekige vormen die worden gebruikt om daken van gebouwen te bedekken. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals klei, beton, leisteen of metaal. Dakpannen worden al eeuwenlang gebruikt en zijn een populaire keuze voor dakbedekking vanwege hun duurzaamheid, eenvoudige installatie en esthetische aantrekkingskracht.

 1. Voordelen
  • Traditionele uitstraling en veelzijdigheid in ontwerp
  • Duurzaam en bestand tegen weersinvloeden
  • Geluidsisolerend
  • Zeer lange levensduur
 2. Tips voor het kiezen:
  • Keramische dakpannen. Geglazuurde dakpannen. Geprofileerde dakpannen. Kleidakpannen. Vlakke dakpannen. Klassieke dakpannen. Betonnen dakpannen.
  • Kies op basis van gewenste uitstraling en budget
  • Overweeg de beschikbare kleuren en patronen

Leien voor schuine daken

reclame advertentie dakwerken eso-bouw bv, groen witte letters

Leien zijn een andere traditionele optie die bekendstaat om hun elegante uitstraling. Deze natuurlijke stenen dakbedekking is duurzaam, brandwerend en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Leien hebben een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een tijdloze en duurzame oplossing.

 1. Voordelen
  • Natuurlijke uitstraling en lange levensduur
  • Bestand tegen vorst, brand en schimmels
  • Strakker uitzicht van de woning
 2. Tips voor het kiezen:
  • Kies tussen natuurleien en kunstleien op basis van budget en gewenste duurzaamheid
  • Controleer de kleurvariaties en afmetingen van de leien

Metalen dakbedekking voor schuine daken

dakwerken reclame dilsen-stokkem

Metalen dakbedekking wint snel aan populariteit vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Het kan worden gemaakt van staal, aluminium, koper of zink en biedt een uitstekende weerstand tegen corrosie en lekkage. Metalen dakbedekking is lichtgewicht, gemakkelijk te installeren en kan in verschillende stijlen worden geleverd, waaronder imitatie van traditionele dakpannen of leien.

 1. Voor- en nadelen:
  • Lichtgewicht, duurzaam en recyclebaar
  • Reflecteert zonlicht, waardoor energie-efficiëntie wordt verbeterd
  • Kan gevoelig zijn voor deuken en corrosie
 2. Tips voor het kiezen:
  • Kies tussen verschillende metalen, zoals staal, aluminium, koper, zink, afhankelijk van gewenste duurzaamheid en esthetiek
  • Overweeg de beschikbare coatings voor verbeterde bescherming

Groen dak of sedum dakbedekking

Groen dak plat

Een groen dak is een dak dat is bedekt met een laag grond en vegetatie. De vegetatie kan bestaan uit verschillende planten, zoals gras, bloemen, kruiden, mossen en vetplanten. Groene daken kunnen worden aangelegd op zowel nieuwe als bestaande gebouwen.

 1. Voordelen
  • Verbeterde dakisolatie en vermindering van regenwaterafvoer
  • Esthetische waarde en bevordering van biodiversiteit
  • Houdt de zonnewarmte buiten
 2. Tips voor het kiezen:
  • Kies tussen intensieve en extensieve groendaken op basis van gewenste beplanting en onderhoudsniveau
  • Raadpleeg een specialist om de geschiktheid van het dak voor een groendak te beoordelen

Bitumen dakbedekking voor licht hellende daken

reclame dakwerker melle, epdm, rrofining, pannen

Bitumineuze dakbedekking, ook wel bekend als dakrollen of roofing, is een budget optie die veel wordt gebruikt voor licht hellende schuine daken. Dit materiaal bestaat uit verschillende lagen bitumen die zijn versterkt met glasvlies of polyester. Bitumineuze dakbedekking is waterdicht, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan worden aangepast aan de stijl van je huis.

 1. Voordelen
  • Uitstekende waterdichtheid en duurzaamheid
  • Relatief betaalbaar
  • Snelle plaatsing
 2. Tips voor het kiezen:
  • EPDM – Roofing – PVC
  • Overweeg de plaatsgebonden omstandigheden en de blootstelling aan zonlicht bij uw project
  • Controleer de kwaliteit en garantie van de bitumen dakbedekking

Dakwerken en isolatie

Vergeet het isoleren niet bij dakrenovatie

Dakwerken dakisolatie

Dakisolatie speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van een gebouw. Het is het belangrijkste aspect van de gebouwschil isolatie. Warme lucht stijgt waardoor een aanzienlijk deel van het warmteverlies van een gebouw via het dak zal optreden. Daarom is het isoleren van het dak essentieel om energie te besparen en de thermische prestaties van een gebouw te verbeteren.


Energie-efficiëntie van dakisolatie


Dakisolatie helpt de warmteoverdracht van buiten naar binnen en vice versa te verminderen. In de winter voorkomt het dat warmte uit het gebouw ontsnapt, terwijl het in de zomer helpt voorkomen dat de hitte van buiten naar binnen dringt. Dit resulteert in een betere energie-efficiëntie van het gebouw doordat de verwarmings- en koeling behoeften worden verminderd. Een goed geïsoleerd dak kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren en de jaarlijkse stook- en koelingskosten verminderen.

Een goed geïsoleerd dak speelt ook een cruciale rol bij het handhaven van de comfortabele binnentemperatuur. Het vermindert de temperatuurschommelingen, zodat het gebouw in de winter warm blijft en in de zomer koel. Dit resulteert in een gelijke temperatuurverdeling en bevordert, door de stabiele temperatuur, een aangenamere leefomgeving.


De meest gebruikte isolatiematerialen voor een dak!


Glaswol: Dit is een van de meest voorkomende isolatiematerialen voor daken. Het bestaat uit gerecycleerd glas dat is gesmolten en vervolgens gesponnen tot vezels.

Steenwol: Net als glaswol is steenwol een vezelachtig isolatiemateriaal. Het wordt gemaakt van vulkanisch gesteente en biedt goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen.

PUR-schuim: Polyurethaanschuim (PUR) wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor daken vanwege zijn hoge isolatiewaarde. Het wordt als vloeistof aangebracht en zet vervolgens uit tot een stevig schuim

PIR/PUR-sandwichpanelen: Deze panelen bestaan uit een laag kunststofschuim (PIR) of polyurethaanschuim (PUR) tussen twee metalen buitenlagen.

Samenvatting
Dakisolatie is een waardevolle investering die bijdraagt aan de energie-efficiëntie, temperatuurregulatie en geluidsisolatie van uw woning. Het heeft een grote invloed op het comfort van bewoners. Goed isoleren van een dak helpt de energiekosten te verlagen, waardoor het een belangrijke stap is in de richting van duurzaam en milieuvriendelijk wonen.

Zelf schuin dak renoveren?

 1. Controleer de regelgeving: Voordat je begint, is het belangrijk om de plaatselijke bouwvoorschriften en vereisten te controleren. Zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen hebt om de renovatie te starten.
 2. Veiligheid: Veiligheid staat altijd voorop, waarop dragen van geschikte beschermende kleding, valbeveiliging en het plaatsen van waarschuwingsborden rond de werkplek.
 3. Afvalcontainer: Om het afval van het oude dak op te vangen, is het handig om een afvalcontainer te huren. Dit zorgt ervoor dat je de materialen op een verantwoorde manier kunt verwijderen.
 4. Oud dak verwijderen: Starten met het verwijderen van de bestaande dakbedekking. Dit kan asfaltshingles, leien, metaal of een ander type dakbedekking zijn.
 5. Dakbeschot controleren, het dakbeschot is de laag planken of plaatmateriaal, aangebracht op de gordingen: Nadat het oude dak is verwijderd, inspecteer je het dakbeschot op eventuele schade. Vervang beschadigde delen en repareer eventuele zwakke plekken om ervoor te zorgen dat het dak een solide basis heeft voor de nieuwe pannen.
 6. Onderdak plaatsen: Leg een waterdicht membraan, zoals dakleer of een synthetisch onderdak, over het dakbeschot om extra bescherming tegen vocht te bieden. Zorg ervoor dat het onderdak stevig en gelijkmatig is geïnstalleerd.
 7. Panlatten plaatsen: Bevestig panlatten over het onderdak. De panlatten dienen als een basis waarop de pannen kunnen worden bevestigd. Zorg ervoor dat de panlatten correct zijn uitgelijnd en voldoen aan de vereiste afmetingen voor jouw specifieke dakpannen of leien.
 8. Dakpannen of leien plaatsen: Begin met het leggen van de dakpannen aan de onderkant van het dak en werk naar boven toe. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste installatiemethode. Zorg ervoor dat de pannen stevig worden bevestigd en correct worden uitgelijnd.
 9. Afwerking: Nadat alle dakpannen zijn geplaatst, werk je het dak af door nokpannen te installeren op de nokken en eventuele andere afwerkingsdetails toe te voegen, zoals gevelpannen of randafwerking.

Het is belangrijk op te merken dat dit een algemene uitleg is en dat dakwerken een vakmanschap is dat ervaring en kennis vraagt. Het kan verstandig zijn om een professionele dakwerker in te huren om ervoor te zorgen dat het werk op een veilige en deskundige manier wordt uitgevoerd.

Hoe onderhoud je een schuin dak?

1 – Het onderdak

De onderdakfolie moet zich tot in de dakgoot uitstrekken zodat regenwater of stuifsneeuw toch nog afgeleidt wordt. Wanneer er regenwater op de onderdakfolie belandt, zal het vocht in de dakisolatie kunnen sijpelen als het onderdak niet helemaal tot over de muur en tot in de dakgoot is doorgetrokken. Deze folie moet ook naadloos aanwezig zijn en onder de kielgoot verder lopen.

2 – De dakpannen

Dakpannen en de aansluiting ervan op de kielgoten vormen vaak een gevoelig punt omdat doorgeslepen hoeken eruit kunnen vallen. Soms kan er een tochtgat aanwezig zijn omdat er sterk golvende pannen onder schuin doorgeslepen dakpannen kunnen liggen. Dakpannen die door het slechte weer van hun positie weggeschoven zijn, moeten meteen terug in hun oorspronkelijke positie gelegd worden zodat dakschade door hevige weersinvloeden voorkomen wordt. De dakpannen moeten ver genoeg over de dakgoot aanwezig zijn.

3 – De loodslabben

Er mogen helemaal geen gaten en scheuren in de loobdslabben aanwezig zijn en de slabben moeten een goede dikte hebben (circa 1,5 mm) zodat het de levensduur van de woning kan overtreffen. Dit lood moet met afdoende lengte over de dakpan liggen (minimaal over de eerste golf van de dakpan).

4 – Leien daken

Het nazicht van de leien bij een leien dak is eenvoudig, want er hoeft enkel nagekeken te worden of alle leien vlot aansluiten en er geen te grote openingen tussen de verschillende leien aanwezig zijn. Iedere lei moet in een haak hangen. Een totale verankering van de voetleien is vereist zodat er geen negatieve storminvloeden plaats kunnen vinden. Een leienpan moet de voorgaande lei voor 2/3de overlappen.

5 – Vochtoverlast door smeltsneeuw in de dakgoten

Wanneer de dakgootachterzijde lager of op gelijke hoogte ligt dan de dakgootvoorzijde, dan is er een kans aanwezig dat het smeltwater via het onderdak naar binnen vloeit. Het is dus belangrijk dat de dakgootachterzijde op een hogere hoogte ligt dan de voorzijde.

Iedere woning beschikt over dakgoten. Deze vereisen ook speciale aandacht zodat vochtoverlast gereduceerd wordt. In de wintermaanden ligt de dakgoot soms vol met smeltsneeuw zodat het smeltwater niet vlug afgevoerd kan worden. Hierdoor zullen de dakgoten overlopen.

Er moet ook rekening gehouden worden met het onderdak want dit dak dient voldoende ver in de dakgoot te eindigen en ook tochtdicht aangesloten te zijn. Wanneer uw woning recent voorzien is van zonnepanelen of zonneboilers zal de sneeuw uw dakgoot op een sneller tempo door de gladde oppervlakten vullen. Een tweejaarlijks onderhoud van de dakgoot is aan te raden zodat de aanwezige vervuiling de dakgoot niet meer kan verstoppen