
Schuin dak vernieuwen
Welkom op onze blog over het vernieuwen van schuine daken! Heb je ooit stilgestaan bij de staat van je schuine dak? Als het gaat om woningonderhoud, is het vernieuwen van een schuin dak een van de meest impactvolle investeringen die je kunt doen. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van het vernieuwen van een schuin dak, de verschillende materialen en technieken die je kunt gebruiken, en hoe je de juiste aannemer kunt kiezen voor dit belangrijke project.
Soorten dakbedekking voor een schuin dak
Leien
Leien zijn een andere traditionele optie die bekendstaat om hun elegante uitstraling. Deze natuurlijke stenen dakbedekking is duurzaam, brandwerend en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Leien hebben een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een tijdloze en duurzame oplossing.
Metalen dakbedekking
Metalen dakbedekking wint snel aan populariteit vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Het kan worden gemaakt van staal, aluminium, koper of zink en biedt een uitstekende weerstand tegen corrosie en lekkage. Metalen dakbedekking is lichtgewicht, gemakkelijk te installeren en kan in verschillende stijlen worden geleverd, waaronder imitatie van traditionele dakpannen of leien.
Bitumineuze dakbedekking
Bitumineuze dakbedekking, ook wel bekend als dakrollen of roofing, is een budget optie die veel wordt gebruikt voor licht hellende schuine daken. Dit materiaal bestaat uit verschillende lagen bitumen die zijn versterkt met glasvlies of polyester. Bitumineuze dakbedekking is waterdicht, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan worden aangepast aan de stijl van je huis.
Wat kost een schuin dak vernieuwen in 2023?

Een dak hoeft niet altijd volledig vernieuwd te worden. Het kan voldoende zijn om bepaalde delen van de dakconstructie te vervangen of te ondersteunen en soms hoeft zelfs alleen de dakbedekking vervangen te worden. Zomaar een vierkante meter prijs verkondigen, zoals op veel websites, is dan ook absurd en populistisch. Dat houdt geen steek. Veel websites en forums die m² prijzen afficheren verkondigen foutieve informatie waar je niet veel aanhebt. Om toch een richtprijs te hebben waar u zich kan op oriënteren kan je volgende vuistregel gebruiken.
Voor een hellend dak van een gesloten bebouwing 6 meter breed, betaal je tussen de 10.000 en de 15.000 euro.
Voor een alleenstaande gezinswoning betaal je al gauw rond de 20.000 euro.
Voor dakramen geplaatst betaal je gemiddeld tussen de 800 en 2000 euro, afhankelijk van de grootte.
Zelf schuin dak renoveren?

- Controleer de regelgeving: Voordat je begint, is het belangrijk om de plaatselijke bouwvoorschriften en vereisten te controleren. Zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen hebt om de renovatie te starten.
- Veiligheid: Veiligheid staat altijd voorop, waarop dragen van geschikte beschermende kleding, valbeveiliging en het plaatsen van waarschuwingsborden rond de werkplek.
- Afvalcontainer: Om het afval van het oude dak op te vangen, is het handig om een afvalcontainer te huren. Dit zorgt ervoor dat je de materialen op een verantwoorde manier kunt verwijderen.
- Oud dak verwijderen: Starten met het verwijderen van de bestaande dakbedekking. Dit kan asfaltshingles, leien, metaal of een ander type dakbedekking zijn.
- Dakbeschot controleren, het dakbeschot is de laag planken of plaatmateriaal, aangebracht op de gordingen: Nadat het oude dak is verwijderd, inspecteer je het dakbeschot op eventuele schade. Vervang beschadigde delen en repareer eventuele zwakke plekken om ervoor te zorgen dat het dak een solide basis heeft voor de nieuwe pannen.
- Onderdak plaatsen: Leg een waterdicht membraan, zoals dakleer of een synthetisch onderdak, over het dakbeschot om extra bescherming tegen vocht te bieden. Zorg ervoor dat het onderdak stevig en gelijkmatig is geïnstalleerd.
- Panlatten plaatsen: Bevestig panlatten over het onderdak. De panlatten dienen als een basis waarop de pannen kunnen worden bevestigd. Zorg ervoor dat de panlatten correct zijn uitgelijnd en voldoen aan de vereiste afmetingen voor jouw specifieke dakpannen of leien.
- Dakpannen of leien plaatsen: Begin met het leggen van de dakpannen aan de onderkant van het dak en werk naar boven toe. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste installatiemethode. Zorg ervoor dat de pannen stevig worden bevestigd en correct worden uitgelijnd.
- Afwerking: Nadat alle dakpannen zijn geplaatst, werk je het dak af door nokpannen te installeren op de nokken en eventuele andere afwerkingsdetails toe te voegen, zoals gevelpannen of randafwerking.
Het is belangrijk op te merken dat dit een algemene uitleg is en dat dakwerken een vakmanschap is dat ervaring en kennis vraagt. Het kan verstandig zijn om een professionele dakwerker in te huren om ervoor te zorgen dat het werk op een veilige en deskundige manier wordt uitgevoerd.
Hoe onderhoud je een schuin dak?
1 – Het onderdak
De onderdakfolie moet zich tot in de dakgoot uitstrekken zodat regenwater of stuifsneeuw toch nog afgeleidt wordt. Wanneer er regenwater op de onderdakfolie belandt, zal het vocht in de dakisolatie kunnen sijpelen als het onderdak niet helemaal tot over de muur en tot in de dakgoot is doorgetrokken. Deze folie moet ook naadloos aanwezig zijn en onder de kielgoot verder lopen.
2 – De dakpannen
Dakpannen en de aansluiting ervan op de kielgoten vormen vaak een gevoelig punt omdat doorgeslepen hoeken eruit kunnen vallen. Soms kan er een tochtgat aanwezig zijn omdat er sterk golvende pannen onder schuin doorgeslepen dakpannen kunnen liggen. Dakpannen die door het slechte weer van hun positie weggeschoven zijn, moeten meteen terug in hun oorspronkelijke positie gelegd worden zodat dakschade door hevige weersinvloeden voorkomen wordt. De dakpannen moeten ver genoeg over de dakgoot aanwezig zijn.
3 – De loodslabben
Er mogen helemaal geen gaten en scheuren in de loobdslabben aanwezig zijn en de slabben moeten een goede dikte hebben (circa 1,5 mm) zodat het de levensduur van de woning kan overtreffen. Dit lood moet met afdoende lengte over de dakpan liggen (minimaal over de eerste golf van de dakpan).
4 – Leien daken
Het nazicht van de leien bij een leien dak is eenvoudig, want er hoeft enkel nagekeken te worden of alle leien vlot aansluiten en er geen te grote openingen tussen de verschillende leien aanwezig zijn. Iedere lei moet in een haak hangen. Een totale verankering van de voetleien is vereist zodat er geen negatieve storminvloeden plaats kunnen vinden. Een leienpan moet de voorgaande lei voor 2/3de overlappen.
5 – Vochtoverlast door smeltsneeuw in de dakgoten
Wanneer de dakgootachterzijde lager of op gelijke hoogte ligt dan de dakgootvoorzijde, dan is er een kans aanwezig dat het smeltwater via het onderdak naar binnen vloeit. Het is dus belangrijk dat de dakgootachterzijde op een hogere hoogte ligt dan de voorzijde.
Iedere woning beschikt over dakgoten. Deze vereisen ook speciale aandacht zodat vochtoverlast gereduceerd wordt. In de wintermaanden ligt de dakgoot soms vol met smeltsneeuw zodat het smeltwater niet vlug afgevoerd kan worden. Hierdoor zullen de dakgoten overlopen.
Er moet ook rekening gehouden worden met het onderdak want dit dak dient voldoende ver in de dakgoot te eindigen en ook tochtdicht aangesloten te zijn. Wanneer uw woning recent voorzien is van zonnepanelen of zonneboilers zal de sneeuw uw dakgoot op een sneller tempo door de gladde oppervlakten vullen. Een tweejaarlijks onderhoud van de dakgoot is aan te raden zodat de aanwezige vervuiling de dakgoot niet meer kan verstoppen
