Plaats een badkamerventilator, vermijdt vocht in uw woning
Het is belangrijk dat het geproduceerde vocht in de badkamer volledig wordt afgevoerd. Zo vermijdt u schimmels in uw badkamer en aangrenzende ruimtes. Badkamer ventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en formaten. Ze worden eenvoudig aan het plafond of de muur gemonteerd. Zo zijn ze gemakkelijk te installeren en te vervangen bij defect, omdat ze direct toegankelijk zijn in de ruimte.
Aandacht punten bij het plaatsen van badkamerventilatie
Sturing van een badkamer ventilator
Er zijn veel verschillende functies beschikbaar, zoals naloop timers, vochtsensor, trekkoorden en bewegingsmelders. Hier volgen enkele tips om de aanschaf en installatie van uw badkamerventilator probleemloos te laten verlopen. Het installeren van een badkamerventilator is eenvoudig.
Bepaal de benodigde capaciteit
Meet de lengte, breedte en hoogte van je badkamer of toiletruimte. Vermenigvuldig deze drie metingen om het volume van de ruimte te berekenen. Bijvoorbeeld: lengte (m) x breedte (m) x hoogte (m) = volume (m³).
Om het aantal keren per uur te bepalen dat de lucht in de ruimte moet worden ververst, kun je een factor toepassen. Over het algemeen wordt geadviseerd om de ruimte 8 tot 10 keer per uur te verversen. Dit betekent dat je het volume van de ruimte vermenigvuldigt met 8 of 10 om de benodigde capaciteit in m³/uur te krijgen.
Kies een badkamerventilator met een capaciteit die overeenkomt met of hoger is dan de berekende waarde.
Geschikte locatie van de ventilator
Aanvoerlucht
Het is belangrijk om te bepalen waar de lucht vandaan komt die wordt afgevoerd. Luchttoevoer kan worden gerealiseerd door een kier onder de deur, een open raam(rooster) of een deurrooster. Plaats de ventilator zo ver mogelijk van de luchttoevoer. Hierdoor ontstaat een goede luchtstroom door de hele badkamer, waardoor alles goed geventileerd wordt. Plaats de ventilator om veiligheidsreden niet boven de douche cel of het bad.
Afvoerlucht Badkamer ventilatie
Is er een ventilatiekanaal? Ideaal. Dan kan u de ventilator hier op aansluiten.
Geen ventilatiekanaal? Maak een opening in de muur naar buiten.
Minimaliseer de weerstand voor optimale prestaties
Een belangrijke tip: let op de luchtweerstand die de ventilator ondervindt bij het afvoeren naar buiten. Badkamerventilatoren zijn ontworpen om vochtige lucht uit de badkamer of het toilet af te voeren. Deze ventilatoren kunnen niet goed omgaan met veel weerstand. Hoe beter de ventilator de lucht kan afvoeren, hoe minder weerstand, hoe beter de prestaties van de ventilator. Minder weerstand betekent ook minder geluid. Minder weerstand betekent ook een langere levensduur van de ventilator.
Voorbeelden van situaties die teveel weerstand bieden:
Verkleinen van de buismaat. Roosters met kleppen of lamellen. Te lange ventilatiebuis en te veel bochten. Maximaal twee meter ventilatiebuis bij een recht stuk. Maximaal twee bochten. Plaats geen terugslagklep. Goede badkamerventilatoren hebben een terugslag folie. Dit is een effectieve manier om buitenlucht buiten te houden als de ventilator niet werkzaam is.
Elektrische bedrading
Denk eraan om de elektrische bedrading voor te bereiden, laat de bedrading net naast de ventilator uitkomen. Bekijk goed welke draden u allemaal nodig heeft om de ventilator die u gekozen heeft aan te sluiten. Als u alle opties open wilt houden zorg dan dat er drie draden voorbereid zijn: Vaste voeding (bruin), Nuldraad (blauw) en Schakeldraad (zwart), deze laatste komt vanaf uw schakelaar.
Gouden tip en de meest belangrijke bij badkamer ventilatie.
Laat de ventilator, na gebruik van de badkamer, minimaal 30 minuten nadraaien. Bij goede badkamerventilatie kan dit ingesteld worden.