Rodinia kop website

Verborgen gebreken bij aankoop van een woning.

Een verborgen gebrek, wat is dat?

woning kopen bouwgebreken

Verkopers staan niet in voor zichtbare gebreken die kopers zelf kunnen opmerken, geïnteresseerde kopers moeten het huis in kwestie dus in detail bekijken alvorens een bod uit te brengen op een woning.

Maar ook al zijn kopers nauwkeurig en voorzichtig, toch vertonen huizen achteraf soms gebreken, die op het ogenblik van de aankoop niet zichtbaar waren.

Voor deze zogenaamde verborgen gebreken bestaat er in de wetgeving geen definitie. Op zich is de term duidelijk, de term “verborgen” komt van het werkwoord verbergen en wordt volgens het woordenboek omschreven als: aan het gezicht onttrekken, verstoppen, geheimhouden. Toch blijkt het verschil tussen een zichtbaar en een verborgen gebrek in de praktijk vaak dun.

Als koper is het dus best dat u alles rustig controleert. Snelle beslissingen zijn soms wel eens dure beslissingen. Onderstaand een beschrijving van de + top 10 gebreken van een woning.

+ Top 10 meest belangrijke gebreken van een woning

Bij het kopen van een woning is het belangrijk om de staat van de woning te controleren. Hier zijn 17 belangrijke gebreken waar je op moet letten bij aankoop van een woning:

  • Elektrische fouten
  • Problemen met het verwarmingssysteem
  • Slecht functionerende isolatie
  • Onstabiele vloerplaat
  • Houtrot in dakgebinte
  • Slechte ventilatie
  • Problemen aan het dak
  • Verstopte of beschadigde riolering
  • Slechte loodgieterij
  • Ramen en deuren die losraken of beschadigd zijn
  • Gebrekkige waterkering
  • Insecten en ongedierte
  • Beschadigd pleisterwerk
  • Schade aan de fundering
  • Scheuren in muren
  • Gebrekkige ventilatie van de kruipruimte of kelder

Overzicht gebreken huis

1) Elektrische fouten: Elektrische fouten kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals slechte bedrading, losse stekkers en oude apparaten. Elektrische fouten kunnen branden veroorzaken en kunnen levensgevaarlijk zijn.

2) Verwarmingssysteem: Problemen met het verwarmingssysteem kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals een defecte verwarmingsketel, een verstopte kachelpijp of een te laag waterniveau in de boiler. Problemen met het Vaststellen van slechte isolatie

3) Isolatie: Er zijn een aantal manieren om slechte isolatie in een woning vast te stellen. Controleer de energierekening. Als de energierekening hoger is dan verwacht, kan dit een teken zijn van slechte isolatie. Controleer het EPC attest. Voel aan de muren en het dak: Als de muren en het dak koud zijn, kan dit een teken zijn van slechte isolatie.

Controleer op schimmelvorming: Schimmelvorming is een teken van vochtproblemen, die kunnen worden veroorzaakt door slechte isolatie.

Luister naar geluiden: Als je geluiden van buiten of van binnen hoort, kan dit een teken zijn van slechte luchtdichting.

Sommige woningen zijn niet voorzien van isolatie of hebben onvoldoende isolatie. Isolatie kan na verloop van tijd verslijten en minder effectief worden. Isolatie kan beschadigd raken door vocht, insecten of knaagdieren. 

4) Slecht functionerende verwarmingssysteem kunnen leiden tot oncomfortabele temperaturen in huis. Een slecht functionerende verwarming jaagt het verbruik de hoogte in.

5) Onstabiele vloerplaat: Richt uw aandacht op scheurtjes in de tegels op het gelijkvloer. Een instabiele vloerplaat kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals een verzakking van de fundering, een slechte ondervloer of een te zware kast. Een instabiele vloerplaat kan leiden tot ongelukken en kan het huis onveilig maken.

6) Houtrot in dakgebinte. Houtrot is een vorm van houtverval dat wordt veroorzaakt door schimmels. Deze schimmels komen het hout binnen via kleine scheurtjes of gaatjes en beginnen het hout te verteren. Houtrot kan leiden tot ernstige schade aan het hout, waardoor het hout uiteindelijk kan bezwijken. Er zijn een aantal factoren die houtrot kunnen veroorzaken, waaronder. Vocht: Houtrot kan alleen optreden als er voldoende vocht aanwezig is. Dit vocht kan afkomstig zijn van lekkages, condensatie of regen. Houtrot kan zich sneller ontwikkelen in warme omstandigheden. Houtrot kan zich sneller ontwikkelen in hout dat beschadigd is.

7) Slechte ventilatie: Slechte ventilatie kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit in huis en kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals astma en allergieën.

8) Problemen aan het dak: Dakproblemen kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals lekkages, beschadigde dakbedekking, loszittende dakpannen, gescheurde schaliën en dakgoten. Dakproblemen leiden tot waterschade en kunnen het huis onveilig maken. Een dak vernieuwen is één van de meest ingrijpende en duurste ingreep van een verbouwing.

9) Riolering: Verstopte of beschadigde riolering kan leiden tot sanitair ongemak en kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Wees aandachtig voor een vochtige vlek in het midden van de vloer of onaangename geurtjes.

10) Loodgieterij: Slechte loodgieterij kan lekken en waterschade veroorzaken. Er zijn een aantal manieren om slechte loodgieterij op te sporen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende tekenen van slechte loodgieterij:

Lekkages zijn een van de meest voorkomende problemen met loodgieterij. Ze kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, zoals oude of beschadigde leidingen, losse koppelingen en verstopte afvoeren.

Controleer de waterdruk (kraan openen) lage waterdruk kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, zoals verstopte afvoeren, oude of beschadigde leidingen en een verstopte watermeter. 

Warm water dat niet warm wordt kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, zoals een slecht werkende cv of  een defecte boiler. 

Een slechte geur in huis kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, zoals een verstopte afvoer, een lekkage of een rottende rioolbuis.

11) Ramen en deuren: Aansluitingen en raambeslag van ramen en deuren kunnen losraken of beschadigd raken. Dit kan tocht veroorzaken, ongemak en verlies van warmte in de winter en verlies van koele lucht in de zomer.

12) Gebrekkige waterkering: Gebrek aan waterkering kan leiden tot waterschade aan de fundering en de onderzijde van muren.

13) Insecten en ongedierte: Houtworm, termieten en andere plagen kunnen schade veroorzaken aan het hout in huis.

14) Pleisterwerk: beschadigd pleisterwerk kan wijzen op gebrekkig onderhoud. Meestal zijn vochtproblemen de oorzaak. 

15) Schade aan fundering: Funderingsproblemen kunnen structurele schade veroorzaken.

16) Barsten in muren: Scheuren in muren kunnen duiden op beweging van de fundering.

17) Gebrekkige ventilatie van de kruipruimte of kelder: Gebrek aan ventilatie van de kelder of kruipruimte kan leiden tot vochtproblemen en schimmelgroei. Het verspreidt onaangename geurtjes door heen woning.

Tips voor het controleren van de staat van een woning

  • Neem je tijd en inspecteer de woning zorgvuldig.
  • Let op tekenen van slijtage, schade of verwaarlozing.
  • Vraag de verkoper om uitleg over eventuele gebreken.
  • Schakel een expert in als je niet zeker weet of er sprake is van een gebrek.

Door deze tips te volgen, kun je een woning kopen zonder achteraf geconfronteerd te worden met onvoorziene extra kosten.

Succes

Vergelijkbare berichten