Koptekst website rodinia

Warmtepomp plaatsen

Zo werkt een warmtepomp in huis

Een warmtepomp is de perfecte manier om gratis energie uit de natuur te onttrekken. Afhankelijk van het soort waterpomp haalt de installatie energie uit de grond, de lucht of uit grondwater. De warmtepomp zorgt vervolgens voor het verhogen van de temperatuur. De warmte die de pomp creëert wordt gebruikt voor de centrale verwarming en bijvoorbeeld het warme water dat uit de douche komt. Hoe een warmtepomp precies werkt en welke warmtepomp het meest geschikt is voor in uw woning ontdekt u hier. 

De werking van een warmtepomp uitgelegd

De meeste warmtepompen werken door compressietechniek. Met deze techniek haalt de pomp warmte uit de natuur met behulp van een koelvloeistof of koelmiddel dat warmte kan transporteren. De koelvloeistof bereikt het kookpunt al op een lage temperatuur en verdampt. Via een verdamper wordt de koelvloeistof naar buiten gebracht. Buiten neemt de vloeistof warmte op uit de omgeving voordat het verdampt. 

De compressor perst de damp vervolgens samen, waardoor het een hogere temperatuur kan bereiken dan de lucht of het water in de centrale verwarming. Hierna komt de damp in een condensor terecht waarmee de warmte afgegeven kan worden aan de verwarmingsinstallatie. Een ventiel verlaagt tot slot de druk, zodat de damp afkoelt en weer condenseert tot een vloeistof. Vervolgens herhaalt dit proces zich, waardoor de temperatuur van het water en in uw woning aangenaam blijft. 

Een luchtwaterwarmtepomp 

Een luchtwaterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht met behulp van een buitenunit met een ventilator. De warmte wordt via een watercircuit naar een afgiftesysteem geleid, zoals bijvoorbeeld de vloerverwarming, de radiatoren of het water uit de douche. Het grootste voordeel van deze warmtepomp is dat de installatie eenvoudig de plaatsen is. Dit zorgt ervoor dat de installatiekosten ook lager liggen dan andere warmtepompen. 

Het is ook mogelijk om een luchtluchtwarmtepomp te laten installeren. Deze warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht via een binnenunit met ventilator en blaast de warme lucht door de woning. Sommige lucht-luchtwarmtepompen kunnen ook koelen, waardoor de ingezet kunnen worden als airco in de zomer en als verwarming in de winter. 

Geothermische waterpomp 

Een geothermische warmtepomp is lastiger te installeren. Deze pompen worden ook wel grond-waterwarmtepompen genoemd. Deze pompen onttrekken warmte aan de aardbodem met behulp van een horizontaal ingegraven systeem. De kosten van het laten plaatsen van deze systemen ligt hoger, omdat de diepteboring kennis en expertise vereist. Houdt rekening met een bedrag van € 5000 tot € 6000 voor de diepteboring. De installatie van een volledig verticaal systeem kost gemiddeld € 15000. 

Hybride waterpomp

Een hybride waterpomp is een intelligent systeem dat geprogrammeerd is om energie te besparen. Het is vaak een combinatie van een luchtwaterwarmtepomp en een condensatieketel. De warmtepomp maakt op basis van de huidige energieprijzen de keus om de goedkoopste warmtebron te kiezen: gas of de buitenlucht. Op de manier kunt u maximaal besparen op de energierekening met een hybride waterpomp. 

Zo werkt de warmtepomp in de winter 

In de winter hoeft u zich geen zorgen te maken over de werking van de warmtepomp. De buitenlucht, de aardbodem en het grondwater onder uw woning bevatten namelijk ook thermische energie als de buitentemperatuur onder het vriespunt beland. Kou heeft desondanks wel een invloed op het rendement van de waterpomp, maar dit heeft geen gevolgen voor het wooncomfort in uw woning. Benieuwd naar welke waterpomp het beste bij uw woning en situatie past?

Professionele firma of plaatser nodig? Nu offerte aanvragen

Laat dit veld blanco