Koptekst website rodinia

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen op schuin pannendak

Zonnepanelen installeren is een populaire keuze die steeds meer mensen maken. Dat is niet vreemd, want zonnepanelen leveren op de korte en lange termijn besparingen op die voor veel huishoudens erg welkom zijn. Om zonnepanelen te laten plaatsen kunt u een subsidie aanvragen bij de overheid. Dit maakt het installeren van zonnepanelen haalbaar voor meer mensen, maar hoe zit het met de voor- en nadelen van zonnepanelen? Hoeveel zonnepanelen heeft een gemiddeld huishouden nodig en waar wordt de opgewekte energie opgeslagen? U ontdekt het hier! 

Zonnepanelen installeren: voor- en nadelen

De belangrijkste voordelen zijn dat u veel geld kunt besparen en zelfs geld kunt verdienen door uw stroom te verkopen aan het elektriciteitsnet. Als u zonnepanelen laat installeren dan stijgt de waarde van uw woning, omdat de woning energiezuiniger is gemaakt. U bent hiernaast onafhankelijk van energieleveranciers en u heeft altijd groene stroom tot uw beschikking. 

Biljetten van 5,10 en 20 euro als illustratie besparen met zonnepanelen

Het enige nadeel is dat het een tijdje duurt voordat u de investering heeft terugverdiend. Het is ook belangrijk om de meterkast aan te passen en voldoende ruimte te creëren voor de omvormer en een eventuele thuisbatterij. Zonnepanelen hebben periodiek onderhoud nodig, en omdat ze op het dak liggen is dit niet altijd haalbaar. Het is dus verstandig om periodiek een reiniger expert in te huren voor het reinigen van de zonnepanelen en een technisch expert voor onderhoud van het volledige systeem. 

Zoveel zonnepanelen heeft een gemiddeld huishouden nodig

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh stroom per jaar. In dit geval heeft u ongeveer 10 zonnepanelen nodig. Hoeveel zonnepanelen er in werkelijkheid nodig zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Heeft u bijvoorbeeld een elektrische auto die thuis wordt opgeladen? Dan heeft u meer zonnepanelen nodig. Hetzelfde geldt als u een groot gezin heeft of wanneer er veel elektrische apparaten in de woning worden gebruikt. Geen zorgen, want de experts die zijn aangesloten bij Rodinia kunnen u van waardevol advies voorzien. 

Een thuisbatterij aanschaffen

Thuisbatteij voor opslag zonne energie

Een thuisbatterij is een batterij met opslagcapaciteit. De thuisbatterij wordt gekoppeld aan de zonnepaneleninstallatie. Als de zonnepanelen stroom leveren die je niet direct verbruikt, dan slaat de thuisbatterij deze op in plaats van ze naar het net te sturen. Zo kan je die extra energie op een later moment alsnog gebruiken. Zo verhoog je uw zelfconsumptie en haal je meer rendement uit uw installatie.

Het is niet verplicht om een thuisbatterij aan te schaffen, maar als u overtollige energie wilt opslaan dan is het wel verstandig om een thuisbatterij aan te schaffen. Is het in de toekomst misschien nodig om de zonnepanelen uit te breiden? Dan is het ook mogelijk dat u een thuisbatterij nodig heeft om de energie op te slaan. Een thuisbatterij van 3 kWh heeft een gemiddelde prijs van € 4000. Kiest u voor een batterij van 8 kWh dan betaalt u € 5000 tot € 8000 en voor een thuisbatterij van 14 kWh betaalt u gemiddeld € 10,000. 

Vergunning voor het installeren van zonnepanelen

In de meeste gevallen kunt u zonnepanelen installeren zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit is anders, als het plaatselijke bestemmingsplan van uw gemeente dit aangeeft. Als u zonnepanelen laat installeren via de experts van Rodinia bouwsite, dan zoeken zij graag voor u uit of het aanvragen van een vergunning nodig is. Wij helpen u vervolgens met het indienen van deze aanvraag en zorgen ervoor dat alles geregeld is voordat wij aan de slag gaan. Bent u benieuwd naar wat het plaatsen van zonnepanelen voor u kost en wat het u oplevert?

Professionele firma of plaatser nodig? Nu offerte aanvragen

Laat dit veld blanco