Rodinia kop website

Huiszwam bestrijden

Zwammen

Zwam is een schimmel die schadelijk is voor hout. Er zijn circa 100.000 verschillende soorten waarvan de meesten voorkomen in de natuur. Zwammen kunnen echter ook in woningen zitten.

Meest voorkomend zijn: huiszwam, kelderzwam en poriënzwam. In eerste instantie is een zwam niet direct zichtbaar, omdat deze in het hout zit. De huiszwam voedt zich met hout en vooral hars. Wanneer je deze soort in je huis hebt, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Huiszwam heeft verwoestende effecten op onder meer dakconstructies, houten vloeren, trappen en deuren. Huiszwam kan in korte tijd enorm groeien en is moeilijk te verwijderen.

Oorzaak

Huiszwam ontstaat bij vochtproblemen in een woning, zoals lekkage, slecht ventileren en optrekkend vocht. In een vochtige ruimte met een constante temperatuur ontwikkelen ze zich tot strengen, die vervolgens het houtwerk aantasten. Het hout rot, wordt breekbaar en zacht. De huiszwam stopt niet als al het hout op is. Ze zal zich via het metselwerk verspreiden op zoek naar nieuw houtwerk.

Hoe herken je huiszwam?

In eerste instantie is de huiszwam niet door een leek te herkennen. De zwam leeft vaak afgezonderd aan de achterkant van het houtwerk. Toch kunnen er tekenen zijn van huiszwam.

Let goed op bij de volgende problemen:

* Vervorming van houtwerk (gebogen plinten en kozijnen)
* Zacht hout, waar je met een scherp voorwerp gemakkelijk in kunt prikken
* Wanneer zich bij het losmaken van verrot hout een sterke schimmelgeur verspreidt
* Aanwezigheid van draden of witgrijze vlokken, met een zekere hardheid, op kozijnen, plinten of muren.
Het verwijderen van huiszwam moet je aan een specialist overlaten. Als deze in een vergevorderd stadium is, moet je oppassen dat de strengen niet onder je schoenzolen komen. Op die manier verspreid je ze door het hele huis.