Complete badkamer renoveren

Het uitvoeren van een badkamer renovatie begint bij een goede voorbereiding. U moet vooraf weten welke stappen er uitgevoerd moeten worden om een goed verloop van het proces te kunnen garanderen. Dit zijn alle stappen die er gezet moeten worden tijdens het renoveren van een complete badkamer. 

Voorbereiding op de badkamer renovatie

Voordat u aan de slag gaat met het renoveren van de badkamer, is het belangrijk om voorbereidingen te treffen. Houdt er rekening mee dat uw badkamer gemiddeld 5 tot 14 dagen onbruikbaar is, afhankelijk van de grootte van het project. Omdat de badkamer volledig onbruikbaar is, is het verstandig om een alternatief te bedenken. U kunt met vrienden, familieleden of buren afspreken om gebruik te maken van hun badkamer. Het is ook mogelijk om een tijdelijke douchecontainer in te huren. Dit biedt meer privacy en zorgt er bovendien voor dat u zonder afspraken met anderen, gebruik kunt maken van de tijdelijke badkamer. 

Voordat u de oude badkamer eruit sloopt, is het ook belangrijk om een container te huren. Bevindt de badkamer zich op de eerste verdieping, dan is het verstandig om een stortkoker te installeren. Moet de container aan de straatzijde op de rijbaan, op het fietspad of voetpad gezet worden? Dan is het soms nodig om een vergunning aan te vragen. Zorg bovendien voor voldoende stopcontacten zodat de bouwtechneuten hun werk goed kunnen uitvoeren. Tot slot is het belangrijk om voor voldoende verlichting te zorgen en de hoofdkraan af te sluiten als de wateraansluitingen van het oude bad, het toilet, de douche en wastafels niet apart afgesloten kunnen worden. Zo voorkomt u lekkages met waterschade als gevolg. 

Het laten maken van nieuwe tekeningen

Om inzichtelijk te maken hoe het met de huidige installaties zit, is het belangrijk om een badkamerplan en schema op te laten stellen. In dit plan staat omschreven wat de huidige situatie is en hoe de nieuwe situatie eruit moet zien. Het omvat informatie over stopcontacten, lichtpunten, schakelaars, de aan- en afvoeren van het water, de plaatsing van verwarming en verluchting en de muren. 

De badkamer strippen 

Op basis van de ontwerpen en het bijbehorende badkamerplan, starten de experts van Rodinia Bouwsite met het strippen van de oude badkamer. Tijdens deze werkzaamheden worden oude meubelen, spiegels en badkamerelementen verwijderd. Ook de muren en vloeren worden van bekleding ontdaan. Hierna worden loszittende delen van de muren gerepareerd en gecontroleerd op vochtproblemen in de binnen- en buitenmuren. Indien er vochtproblemen worden geconstateerd dan moet u deze behandelen voordat de nieuwe badkamer wordt geplaatst. Zo voorkomt u problemen op een later moment. 

Het aanpassen en vernieuwen van de leidingen

Is de badkamervloer opengebroken, dan pakken wij het renovatieplan erbij. De aan- en afvoerleidingen die in goede staat zijn worden herbruikt. Mochten de leidingen omgelegd moeten worden, dan is het soms voldoende om koppelstukken te gebruiken. Alle afvoeren die verouderd zijn worden vervangen en aangesloten op de hoofdafvoer. Voor de afvoer van toiletwater gebruiken wij aparte afvoerleidingen.

Elektriciteit aanpassen

Bij een volledige badkamer renovatie is het zeer waarschijnlijk dat de oude elektrische installaties niet meer voldoen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische kabels, stopcontacten en lichtpunten die op een andere plek geplaatst moeten worden. Bij het verbouwen van een vochtige ruimte zoals de badkamer, is het belangrijk om de ruimte op te delen in verschillende zones. Op die manier weten bouwtechneuten welke elektrische onderdelen waar geplaatst mogen worden. Door samen te werken met Rodinia Bouwsite, bent u verzekerd van een veilig resultaat dat aan alle normen voldoet. 

Het plaatsen van scheidingsmuren en voorzetwanden

Een volledige badkamer renovatie is het uitgesproken moment om de buitenmuren te isoleren als u dit nog niet heeft gedaan. Door te werken met geïsoleerde voorzetwanden, is het mogelijk om de buitenmuren op een eenvoudige manier te isoleren. Heeft u de buitenwanden al geïsoleerd, dan is het niet altijd nodig om de oude muurbekleding te verwijderen. Op basis van uw verwachtingen en voorkeuren adviseren onze aannemers graag over de beste manier van werken. 

Bezettingswerken voor de vloer en de muren

Als alle elektriciteitsdraden en waterleidingen op hun plek liggen, dan is het tijd voor de bezettingswerken voor de vloer en de muren. Het doel hiervan is het afwerken van de losse draden en leidingen. De vloeren worden bijvoorbeeld opnieuw gecementeerd, waarna zij worden voorzien van nieuwe vloertegels. Hetzelfde geld voor het exterieur van bijvoorbeeld het bad. De cement chapé vormt de basis voor de vloerbekleding en de afwerking. Vloerverwarming kan eventueel op de chapé geplaatst worden. Indien nodig kan de vloer ook direct geïsoleerd worden. Dat zorgt op de korte én lange termijn voor een comfortabele badkamer en een lagere energierekening. 

Afwerking van het plafond 

Naast het plafond worden hierna ook de badkamermuren afgewerkt. Voor de afwerking van de muren en het plafond kunt u kiezen uit verschillende materialen. Is het plafond van de badkamer niet voorzien van bepleistering, dan kan het lonen om een verlaagd plafond te laten plaatsen. Hier kunnen luchtkanalen in verstopt worden en maakt het eenvoudiger om sfeerverlichting in de badkamer te installeren. 

Afwerken van de nieuwe badkamer 

Tot slot wordt de rest van de badkamer afgewerkt. De badkamermeubelen worden geplaatst een aangesloten en het nieuwe bad of de nieuwe douchecabine wordt gemonteerd. Dit is tevens het moment om schilderwerken uit te voeren. Als alles is gemonteerd, geïnstalleerd en aangesloten, dan worden er testen uitgevoerd. Onze vakmannen controleren de kranen en het warme en koude water. Hierbij wordt ook gekeken naar de waterdruk en hoe het water in de nieuwe badkamer wegloopt. De lichtpunten, de ventilatie, verwarming en stopcontacten worden gecontroleerd, waarna er als laatst een elektrische keuring plaatsvind. 

Is alles in orde, dan wordt de badkamer opgeleverd en kunt u genieten van een nieuwe badkamer die volledig naar uw smaak ontworpen is. Neem nu contact met ons op voor meer informatie over een volledige badkamer renovatie of vraag direct een offerte op bij een aannemer in uw buurt! 

Saniweb

Saniweb heeft wat je zoekt! Grootste web assortiment van met kwalitatieve A-merken en trendy design. Uitgeroepen tot beste webwinkel van 2021

Koptekst website rodinia

Professionele firma of plaatser nodig? Nu offerte aanvragen

Vraag Offerte

Laat dit veld blanco