Rodinia kop website

Nitraten aanwezig in opstijgend vocht en op beton

Nitraten zijn oplosbare zouten en kunnen mee met het water aangevoerd worden. Nitraten die in het opstijgend vocht van oudere woningen aanwezig zijn, komen door direct mestcontact of de aanwezigheid van een ondergrond waarin veel mest aanwezig is vaak in het vocht terecht. Deze zouten blijven de luchtvochtigheid vasthouden zodat bepaalde bakstenen niet kunnen drogen. Als er bakstenen aanwezig zijn die met een vochtmeter nat worden gemeten en als de andere bakstenen die eronder aanwezig zijn droog worden gemeten, dan zijn de desbetreffende stenen van de woning meestal met nitraten verzadigd.

optrekkend of opstijgend vocht in de muur schadebeeld
Zouten pleisterwerk
vochtproblemen opstijgend vocht

Behandeling van nitraten

De behandeling zorgt ervoor dat de oplosbare zouten in onoplosbare zouten omgezet worden zodat de desbetreffende stenen geen vocht meer kunnen vasthouden zodat de bakstenen in de muur kunnen uitdrogen. De aanwezige nitraten moeten behandeld worden om volgende symptomen te vermijden:

Kristallisatie

Wanneer de muur uitdroogt zullen de zouten in de muur beginnen kristalliseren. Het gevolg is dat de zouten als het ware uitzetten en druk zetten in de poriën van de stenen. Het gevolg hiervan is dat de stenen en voegen beginnen afbrokkelen.

Hydratatie

Nitraten hebben de eigenschap om luchtvochtigheid op te nemen. Dit betekent dat muren die belast zijn met nitraten aan de oppervlakte vochtplekken gaan vertonen. Hoe hoger het zoutgehalte, hoe groter het schadebeeld.

Corrosie

Corrosie is van toepassing op metalen elementen in een bouwstructuur. Zouten en vocht hebben schadelijke gevolgen voor metalen bouwdelen. Hierdoor kan op termijn roest op pleisterhoeken, pleistergeleider, spouwankers enz… ontstaan.