Koptekst website rodinia

Dak isoleren

Welke dakisolatie kiezen?

dakisolatie isover rol
Glaswol Isover
Glaswol rol dakisolatie van het merk Ursan
Glaswol Ursa
Steenwol voor dakisolatie van Knauf
Rotswol Knauf

Dak isoleren met minerale wol

Minerale isolatie zoals glaswol of rotswol wordt het meest gebruikt bij dakisolatie. Wolisolatie is een product met nogal wat voordelen. Wol houdt geen vocht vast. Wol is eenvoudig te plaatsen. Glaswol is brandvertragend. Rotswol is onbrandbaar.

Is je dak in goede staat dan is de keuze voor wollen dakisolatie de beste optie. De minimale dikte naar huidige normen is 16 cm, maar 24 cm is de beste investering. Minerale wol plaatsen is voor de doe-het-zelver een haalbare kaart. Houdt er rekening mee dat je als doe-het-zelver verliezen van materialen hebt, houdt er ook rekening mee dat je bij dakisolatie met wol een goed luchtdicht dampscherm moet plaatsen.

Zomercomfort en Geluidswerend

Dak isoleren met wolisolatie heeft in tegenstelling met synthetische isolatie een hogere weerstand tegen de warmtestroom door de zon. Rotswol houdt in de zomer nog langer de warmte tegen in vergelijking met glaswol.

Isoleren met wol verhoogt ook het geluidscomfort. Rotswol dempt meer dan glaswol. Glaswol is goedkoper dan rotswol. Wol heeft ten opzichte van kunststofisolatie grotere diktes nodig om goed te isoleren.

Verpakking

Wolisolatie zijn verkrijgbaar in glaswoldekens of rotswoldekens, al dan niet ingepakt in een alufolie. Ze zijn heel eenvoudig op maat te snijden. Rotswol is verkrijgbaar in zachte platen. Verder heb je nog geblazen glaswol, deze losse wol kan in holle ruimtes geblazen worden of bovenop een verloren zoldervloer. Door de optimale vulling heb je minder last van koude bruggen.

Isoleren met kunststofplaten

Kunststof materialen zijn chemische schuimen. Deze worden op de markt gebracht als harde platen. Harde isolatie is licht materiaal. De platen zijn eenvoudig te verwerken bij dakisolatie. Uitermate geschikt in vochtige ruimtes.

Pur isolatie eneherm
PUR dakisolatie Enetherm
Pir isolatie recticel
PIR dakisolatie Recticel
EPS dakisolatie unidek
EPS dakisolatie Unidek

Dak isoleren met PUR isolatie

In de categorie kunststof isolatie wordt Pur het meest gebruikt. Pur kan in verschillende diktes aangebracht worden. De platen zijn voorzien van een dampremmende laag. De plaatsing op een hellend dak is eenvoudig en kan dikwijls in 1 dag gerealiseerd worden. Een dampscherm is niet nodig. De naden dienen afgeplakt te worden met een speciale tape. De zijkanten worden opgespoten met Pur isolatieschuim.

De isolatiewaarde is uitmuntend. Je hebt minder dikte nodig dan bij minerale dakisolatie. Het is ruimte besparend. 12 cm dikte is naar huidige normen het minimum, 16 cm is ideaal en komt overeen met 24 cm minerale isolatie. Pur isolatie heeft geen geluidswerend effect.

Platdak isoleren met PUR. Bij renovatie van een plat dak wordt er meestal gekozen om de isolatie bovenop het bestaande dak te leggen en daar vervolgens een dichtingslaag zoals EPDM of roofing bovenop te leggen, de zijkanten worden verhoogd. Dit is geen vuistregel.

Dak isoleren met EPS isolatie

Eps isolatie is het meest gekend door de merknaam Isomo. Het product staat gekend als piespchuim. Eps dakisolatie is verkrijgbaar in harde platen. Het heeft een zeer goede isolatie waarde, deze is wel minder goed dan Pur. Om dezelfde isolatiewaarde van Pur te bekomen heb je ongeveer 20% meer dikte nodig. Het grote voordeel van Eps is de prijssetting, dit is een heel stuk lager dan ander isolatiematerialen. Het is ideaal voor kleine ruimtes vanwege de eenvoudige plaatsing. Eps kan je gebruiken op plaatsen waar de afwerkingsgraad geen rol speelt. Eps is niet luchtdicht. Eps weerstaat weersinvloeden en verliest daardoor zijn isolatiewaarde niet in de tijd. Bij Eps dakisolatie dient u zoals bij alle isolaties aandacht te hebben voor een perfecte luchtdichting. Eps kan gerecycleerd worden omdat het een monomateriaal is.

Dak Isoleren met PIR isolatie

Pir isolatie platen isoleren nog iets beter dan Pur isolatie. PIR heeft een gelijkaardig productieproces als PUR. Je kan het een verbeterde versie van PUR noemen. Het is ook verkrijgbaar in harde platen. Meestal heeft het dan ook een dampdichte laag, waardoor een apart dampscherm overbodig is. PIR kan je beschouwen als de brandveilige versie van PUR. De plaatsing is gelijkaardig aan PUR dak isolatie.

PUR of PIR plaatsen? PIR is een klein beetje duurder en is brandveilig. Pir heeft iets betere isolatiewaarde, maar controleer altijd de isolatiewaarde van het product omdat er verschillen zijn tussen producten en merken.

Ecologische dakisolatie

Ecologische isolatie bestaat uit plantaardige, dierlijke of minerale grondstoffen. Isolatie gemaakt van milieuvriendelijke producten.

Vlasisoaltie- Isovlas
Hennepisolatie
Isovlas
Schapenwol
Isolena
Kurk Dakisolatie
Kurkisolatie
Kurk24
Papiervlokken isolatie Isofloc
Papierisolatie
Isofloc
Houtwol dakisolatie - Warmer Huis
Houtwolisolatie
Warmer Huis

Schapenwol dakisolatie: Isolatie van schapenwol bevat geen schadelijke of irriterende stoffen. Het is vochtregulerend

Houtwol: Isolatie van houtwol heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het in de zomer het interieur beschermt tegen warmte doorslag. Het materiaal is niet irriterend voor de huid.

Papiervlokken: Ook wel cellulose-isolatie genoemd. Het wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. De gecreƫerde holle ruimtes onder het te isoleren dak worden vol geblazen met cellulose. Papiervlokken zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes.

Hennep dakisolatie: Hennep of vlaswolisolatie is houtachtig. De isolatie wordt geleverd in harde dekens. Hennep kan niet gebruikt worden in vochtige ruimtes.

Kurk dakisolatie: Wordt geleverd harde platen. Kurk is ook een volledig natuurlijk product. Kurk kan goed tegen vocht en heeft goede akoestische prestaties.

Professionele firma of plaatser nodig? Nu offerte aanvragen

Laat dit veld blanco