Koptekst website rodinia

Een hellend dak vernieuwen

Dak renoveren: Wat kost dat in 2022 ?

Een dak hoeft niet altijd volledig vernieuwd te worden. Het kan voldoende zijn om bepaalde delen van de dakconstructie te vervangen of te ondersteunen en soms hoeft zelfs alleen de dakbedekking vervangen te worden. Zomaar een vierkante meter prijs verkondigen, zoals op veel websites, is dan ook absurd en populistisch. Dat houdt geen steek. Veel websites en forums die m² prijzen afficheren verkondigen foutieve informatie waar je niet veel aanhebt. Om toch een richtprijs te hebben waar u zich kan op oriënteren kan je volgende vuistregel gebruiken. Voor een hellend dak van een gesloten bebouwing 6 meter breed, betaal je tussen de 10000 en de 15000 euro. Voor een alleenstaande gezinswoning betaal je al gauw rond de 20000 euro. Voor dakramen betaal je gemiddeld tussen de 800 en 2000 euro, afhankelijk van de grootte.

Onderhoud van een hellend dak.

1 – Het onderdak

De onderdakfolie moet zich tot in de dakgoot uitstrekken zodat regenwater of stuifsneeuw toch nog afgeleidt wordt. Wanneer er regenwater op de onderdakfolie belandt, zal het vocht in de dakisolatie kunnen sijpelen als het onderdak niet helemaal tot over de muur en tot in de dakgoot is doorgetrokken. Deze folie moet ook naadloos aanwezig zijn en onder de kielgoot verder lopen.

2 – De dakpannen

Dakpannen en de aansluiting ervan op de kielgoten vormen vaak een gevoelig punt omdat doorgeslepen hoeken eruit kunnen vallen. Soms kan er een tochtgat aanwezig zijn omdat er sterk golvende pannen onder schuin doorgeslepen dakpannen kunnen liggen. Dakpannen die door het slechte weer van hun positie weggeschoven zijn, moeten meteen terug in hun oorspronkelijke positie gelegd worden zodat dakschade door hevige weersinvloeden voorkomen wordt. De dakpannen moeten ver genoeg over de dakgoot aanwezig zijn.

3 – De loodslabben

Er mogen helemaal geen gaten en scheuren in de loobdslabben aanwezig zijn en de slabben moeten een goede dikte hebben (circa 1,5 mm) zodat het de levensduur van de woning kan overtreffen. Dit lood moet met afdoende lengte over de dakpan liggen (minimaal over de eerste golf van de dakpan).

4 – Leien bij leien daken

Het nazicht van de leien bij een leien dak is eenvoudig, want er hoeft enkel nagekeken te worden of alle leien vlot aansluiten en er geen te grote openingen tussen de verschillende leien aanwezig zijn. Iedere lei moet in een haak hangen. Een totale verankering van de voetleien is vereist zodat er geen negatieve storminvloeden plaats kunnen vinden. Een leienpan moet de voorgaande lei voor 2/3de overlappen.

5 – Vochtoverlast door smeltsneeuw in de dakgoten

Wanneer de dakgootachterzijde lager of op gelijke hoogte ligt dan de dakgootvoorzijde, dan is er een kans aanwezig dat het smeltwater via het onderdak naar binnen vloeit. Het is dus belangrijk dat de dakgootachterzijde op een hogere hoogte ligt dan de voorzijde.

Iedere woning beschikt over dakgoten. Deze vereisen ook speciale aandacht zodat vochtoverlast gereduceerd wordt. In de wintermaanden ligt de dakgoot soms vol met smeltsneeuw zodat het smeltwater niet vlug afgevoerd kan worden. Hierdoor zullen de dakgoten overlopen.

Er moet ook rekening gehouden worden met het onderdak want dit dak dient voldoende ver in de dakgoot te eindigen en ook tochtdicht aangesloten te zijn. Wanneer uw woning recent voorzien is van zonnepanelen of zonneboilers zal de sneeuw uw dakgoot op een sneller tempo door de gladde oppervlakten vullen. Een tweejaarlijks onderhoud van de dakgoot is aan te raden zodat de aanwezige vervuiling de dakgoot niet meer kan verstoppen

Professionele firma of plaatser nodig? Nu offerte aanvragen

Laat dit veld blanco